Отмениха една от гаранциите на Волен Сидеров
Секция: ПОЛИТИКА
28 Април 2020 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отмениха една от гаранциите на Волен Сидеров

/КРОСС/ Софийският районен съд отмени гаранцията от 50 000 лева на Волен Сидеров по обвинението, че е подбуждал към нарушаване на карантинните мерки по време на Великденските празници.

Според съдия Николай Урумов постановлението на прокуратурата, с което му е наложена тя, е незаконосъобразно.

Обвинението на Сидеров е заради критиките му от ефира на партийната телевизия срещу задължението да се носят маски в храма и поканата му хората масово да са там на Великден. Според прокуратурата така лидерът на „Атака" е призовал за нарушаване на мерките за ограничаване на Covid-пандемията.

По повод това съдия Николай Урумов отбелязва, че преди и по време на тазгодишните Великденските празници посещенията на църковните храмове не са били забранени с никакъв акт - нито законов, нито подзаконов.

Според него в думите на Сидеров няма призив за неподчинение, а изразяват лична позиция. Съдът изрично отбелязва, че правото на свободно изразяване не може да бъде ограничавано дори и в условията на извънредно положение.

Съдът не вижда проблем и в невъзможността на служители на МВР да призоват Волен Сидеров в СДВР. Така съдия Урумов намира, че не са налице данни за извършено престъпление от лидера на „Атака" и затова няма как да му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение.

Волен Сидеров има още една парична гаранция от 50 000 лева. Тя е за закана съм разследващите органи - отново от ефира на партийната телевизия.