Учени дават рецепта за най-здравословното кафе
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Април 2020 07:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени дават рецепта за най-здравословното кафе

То може да е полезно и дори да удължи живота, смятат експертите

/КРОСС/ Във време, в което може би всички пием повече кафе, изолирани у дома заради пандемията от COVID-19, учените успокоиха, че кафето може да е полезно и дори да удължи живота, но само ако се приготви по правилния начин, пишат Си Ен Ен и БТА.

Първото изследване на връзката между начина на приготвяне на кафето и рисковете от сърдечен удар установи, че най-безопасното и здравословно кафе се приготвя в кафе-машина с филтър. Резултатите от проучването бяха публикувани в "Юропиън джърнъл ъф превентив кардиолъджи", издание на Европейското дружество по кардиология.

"Нефилтрираното кафе съдържа вещества, които увеличават холестерола в кръвта. Използването на филтър ги елиминира и прави по-малко вероятно настъпването на сърдечен удар и преждевременна смърт", казва авторът на проучването Даг Теле, преподавател във факултета по обществено здраве на университета в Гьотеборг, Швеция.
"Изследването ни дава силни и убедителни доказателства за връзката между начините на приготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието", добавя той.

Изследването установява още, че кафето, приготвено чрез варене или в преса за кафе, увеличава риска за сърдечни болести.

"Нефилтрираното кафе - като турското, което се вари или кафето, приготвено във френска преса, съдържа по-големи количества кафестол и кавеол - химически вещества, които откриваме в мастните петна, плуващи по повърхността на кафето или в утайката", обясни пред Си Ен Ен здравният експерт и диетолог Лиса Драйър. Предишни изследвания са установили, че те водят до увеличаване на нивата на триглицериди и на холестерол.

В изследването под ръководството на Теле са обхванати над половин милион здрави норвежки мъже и жени на възраст до 79 г., които били наблюдавани в продължение на 20 години. Резултатите показали, че пиенето на варено или пресовано кафе без филтър е увеличило риска от смъртност при мъжете на възраст над 60 години.

Пиенето на флитрирано кафе, през хартиен филтър например, се оказало по-здравословно от това да не се пие кафе изобщо. Филтрираното кафе се свързва с намаляването с 15 на сто на риска от смърт, с 12 на сто намален риск от смърт вследствие на сърдечносъдово заболяване при мъжете и 20 на сто при жените в сравнение с пълния отказ от кафе.