БАБТО: Решението на МОН да възложи само на А1 и БТК изграждането на WiFi зони е неправилно и дискриминиращо
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Април 2020 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБТО: Решението на МОН да възложи само на А1 и БТК изграждането на WiFi зони е неправилно и дискриминиращо

/КРОСС/ В писмо до президента на Република България Румен Радев, до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието Красимир Вълчев Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) изразява несъгласие с определянето на изпълнители на поръчката на МОН за изграждане на безжични (тип WiFi) зони с цел подпомагане на учебните процеси. МОН възложи изпълнението на А1 и БТК, а прогнозната стойност на проекта е 1 625 412 лв.
Според асоциацията решението на МОН да пренебрегне малките и средните български компании, които са в основата на това България да е в топ класацията за най-бърз интернет в световен мащаб, е неправилно и дискриминиращо.
"Считаме цената за твърде висока и сме на мнение, че поръчката би могла да бъде изпълнена на много по-ниска стойност и в по-кратки срокове, ако бяха потърсени и други оферти. Националните доставчици, членуващи в асоциацията, присъстват на българския пазар вече 30 години, а когато става дума за отдалечени или специфични райони (като зададените в поръчката), потенциалът ни е изключително голям, защото вече имаме изградена оптична мрежа именно в тези части на съответни градове.", се казва в писмото.
БАБТО е неправителствена организация, обединяваща националните доставчици (с български собственици), осъществяващи дейност като платформени оператори на пазарите за доставка на дребно на телевизия и интернет. Компаниите в асоциацията осигуряват интернет свързаност на потребители в повече от 350 населени места в цялата страна, като следят постоянно параметрите за трафика на данни във фиксираните мрежи и имат пълна готовност своевременно да оптимизират или да отстранят технически затруднения, ако възникнат такива.
Всички оператори, членуващи в БАБТО, изразяват готовност и желание да се включат в инициативата на МОН, за да се осигури на всички деца равен достъп до дигитално образование. Регионалните телекомуникационни оператори могат да предложат и изградят технологично решение, покриващо изцяло изискванията на МОН.
"Разполагаме с ресурс за изграждане на нови мрежи, доказателство за което, е и фактът, че трите големи телекома, постоянно използват услугите ни като подизпълнители по техни проекти", заявяват операторите, членуващи в БАБТО.
Сред основните цели на сдружението е да защитава интересите на българския легален малък и среден бизнес. Асоциацията подкрепя всички законодателни инициативи, които са в интерес на развитието на целия пазар и защитават интереса на абонатите.
"Равнопоставеността, прозрачността и ограничаването на нелоялните практики са сред основните ценности, които БАБТО споделя", се казва още в писмото.