Ракът на гърдата е труден за откриване в ранните стадии без профилактични прегледи
Секция: Здраве
01 Май 2020 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ракът на гърдата е труден за откриване в ранните стадии без профилактични прегледи

Болката не е типичен признак за рак на гърдата и в повечето случаи няма клинични симптоми в ранния стадий на заболяването.

/КРОСС/Рак на гърдата. По една българка получава тази диагноза на всеки час. Профилактичните прегледи са от решаващо значение, защото този вид рак е лечим, ако се открие в ранен етап.
Между 3000-4000 жени биват диагностицирани с това заболяване годишно в България, като повечето случаи са вече в напреднало състояние. „Ранната диагностика на рак на гърдата помага за откриването на находки под 2 сантиметра и без метастази в лимфните възли. Това увеличава шанса за пълно оздравяване и намалява смъртността с 30-40%“, казва проф. д-р Флориан Фитзал, главен хирург във Wiener Privatklinik във Виена, една от най-добрите частни болници в света.
Професор Фитзал, кой е най-рисковият фактор при рака на гърдата? Какви са останалите рискови фактори и с какво те спомагат за болестта?
Най-високият рисков фактор е биологичният подтип. Има четири подтипа - тройно негативен, her2 положителен, Luminal A и Luminal B, като сред тях her2 положителен и тройно негативният подтип са с най-висок рисков фактор. В допълнение на това, състоянието на лимфните възли е вторият най-важен рисков фактор за развитието на дистантни метастази. За това и ранното откриване и незабавната биопсия са първите, най-важни стъпки за лечение на рак на гърдата.
Колко полезни са генетичните тестове за откриване на мутации в BRCA 1 и BRCA2 гените и какъв е риска от развитието на рак, ако бъдат открити вредни наследствени мутации, точно в тези определени гени?
BRCA 1 и BRCA2 гените са отговорни за производството на тумор супресорни протеини. Ето защо с точните индикации и коректната информация, които дава генетичния тест за откриване на мутации в BRCA 1 и BRCA2, той е изключително полезен. Риска за развитие на рак на гърдата, при наличието на мутация в BRCA гените, е около 75% при жени между 25 и 60 години, докато риска при всички останали е 12%.
Генетичното тестване за мутации, които крият риск от развитие на рак, стана доста популярно откакто през 2013 година Анджелина Джоли обяви публично, че се е подложила на двойна мастектомия, след като е дала положителен резултат за наличието на такава мутация при тестване. В случай на откриването на някой от тези гени, Вие бихте ли насърчили и препоръчали мастектомията като превантивна мярка? Имали ли сте подобни случаи?
В Австрия по закон е забранено да се предлагат профилактични хирургически операции – това е винаги право на избор на самата жена. Въпреки всичко, рискът от развиване на рак се намалява от 75% на 10% след такава профилактична мастектомия и повечето жени с мутация в гена и на възраст до 50 години избират тази възможност. Профилактичната оофоректомия (операция за отстраняване на двата яйчника) е може би по-важна за жени навършили 40 г., тъй като случаите на рак на яйчниците се влияят от същата генна мутация и не са толкова лесни за откриване като рака на гърдата. Тъй като ние извършваме генетично консултиране и тестване, около 100 жени годишно търсят съвет относно BRCA мутациите, като при около 10% от тях се откриват въпросните мутирали гени.
Кой е най-важният аспект от ранната профилактика и диагностика на рака на гърдата?
Ранните диагностики на рак на гърдата помагат за откриването на случаи на жени с рак на гърдата под два сантиметра и без метастази в лимфните възли. Това увеличава шанса за пълно оздравяване и намалява смъртността с 30-40%. Това е научен факт, който е бил публикуван в най-престижните медицински журнали.
Как една жена би могла да разбере дали страда от рак на гърдата? Болката в гърдите може ли да бъде алармиращ знак?
Типичните знаци са ретракция на кожата и неболезнена осезаема бучка, но това се случва в по-късните фази. В повечето случаи няма никакви клинични симптоми и заради това, ранното откриване чрез мамография и ултразвук са особено важни. Болката е нетипичен синдром при рак на гърдата.
Какво трябва да направи пациентът след поставянето на диагноза рак на гърдата, каква е първата стъпка?
Първата стъпка е да се намери експерт, който да преведе пациента през всичките стъпки на лечението. Всичко започва с правилното радиологично изследване, биопсия и хистология в център за лечение на рак на гърдата.
Какви са методите на лечение и какви са новостите при третирането на рака на гърдата?
Съществуват локални (операция и лъчетерапия) и системни лечения (ендокринно лечение и химиотерапия). Иновациите са свързани с нови продукти и методи за моментална реконструкция на гърдата, в случаи, в които мастектомията е наложителна, както и нови лекарства за жените с метастази като например PDK инхибиране, както и PDL1 и PIK3Ca инхибитори. Последната новост е лекарство, което се използва при много агресивните случаи на рак на гърдата тип her2 при жени със или без метастази. Това лекарство (TDM1) позволява да се достави химиотерапевтика само в раковата клетка, като по този начин намалява страничните ефекти от експозицията на здравите клетки.