Земетресение разтресе България (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Май 2020 14:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Земетресение разтресе България (обновена)

/КРОСС/ Земетресение разтресе България една минута след 14 часа. Усетено е с различна сила в София, Пловдив, Севлиево и доста български градове. По данни на Европейския сеизмологичен център силата на труса е 4,5 по Рихтер, а епицентърът е на 13 км североизточно от Пловдив по посока на гр. Раковски и на 136 км. източно от София. Дълбочината на труса е 2 километра.

За момента няма данни за материални щети, жертви и пострадали.

„Умерено силно е земетресението. Сериозен магнитуд. Плитко е земетресението, което означава, че усещането е по-осезаемо... Може да очакваме още събития, които да се усетят от хората. Възможно е част от вторичните трусове да бъдат усетени... Районът е сеизмичен", съобщи в предаването „Хоризонт за вас" заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН доц. Петя Трифонова.

На дежурните телефони в Община Пловдив няма постъпили сигнали за пострадали хора или нанесени щети. Няма паника сред пловдивчани, а кметът на града Здравко Димитров е провел телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, за да го информира за обстановката в града.
Той е в постоянна връзка с директора на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев и ангажираните служби.
Към този час на дежурните телефони в общината няма постъпили сигнали за пострадали хора.

Има няколко сигнала за нанесени щети в Пловдив - една необитаема къща в Стария град, която при труса се е наклонила на една страна, и за три паднали комина.