"Каквото се нарече на този ден, то ще бъде"
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Май 2020 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Каквото се нарече на този ден, то ще бъде"

/КРОСС/ Директорът на Етнографския музей в Пловдив доц.д-р Ангел Янков разказва за отбелязването в народния календар на 1 май.

1 май е важен празник, защото отбелязва началото на пролетта. В народния календар този ден е наричан Зъмски ден. Обредите са насочено основно към предпазването от змии, казва доц. Янков.

"Св. Еремия винаги се отбелязва на 1 май, той е древен пророк, но българите някога нищо не са знаели за св.Еремия. Те са знаели, че на 1 май се почита предпазването от змиите , и има два обреда. Единят е с ръжена и машата, те се удрят един в друг, за да прогонят с шум подземните животни като змиите и гущерите, които се пробуждат на обяд и пакостят. Другият обред е много интересен, в науката се смята, че идва още от траките, това е газенето на подниците - много старинен обред, в който рано сутринта, жените и младите моми омесват с глина извън селото и билки т.н. подници и се смята, че така се предпазват от хапене на змиите през лятото. И досега в Свиленградско, жените правят подници на 1 май.

В пловдивския край се смята, че мадите жени и бременните трябва да почитат този ден, като те не трябва нищо да работят на този ден, за да се предпазят от "ерменки"-зли сили, и ето как на християнския светец, се слагат древни представи.
Това е върхов ден в календара. И затова се вярва, че каквото се нарече на този ден, то ще бъде".