47 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас, трима починали, включително лекар от Сливен
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Май 2020 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
47 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас, трима починали, включително лекар от Сливен

/КРОСС/ За последното денонощие са установени 47 нови случая на коронавирус у нас – общият брой на заразените е 1588 (увеличение 3%). Активните случаи са 1232.

Това съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.

1126 изследвани проби за последното денонощие. Има 5 нови случаи на заразени деца на възраст между 2 и 16 години. Три от тях са в Благоевград и по един във Видин и Враца.

Починали са трима през последното денонощие – в Смолян и Сливен. Първи случай на починал лекар, работещ в Инфекциозното отделение. Колежката е на 43 години, посочи доц. Димо Димов.

Три сценария разглежда световната общност във връзка с коронавируса,, заяви доц. Димо Димов.

Като първи сценарий се разглежда 7 малки нови вълни последователно в рамките на две години. Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3 – бавно изгаряне на причинителя, отделни случаи без ясен вълнов модел.

Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота. Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализират в следващите дни мерките дават ли ефект позитивен или негативен, и ще има или последващо възвръщане към част от мерките или разхлабване, добави още доц. Димов