Производството на петрол на ОПЕК достига 30-годишен връх през април
Секция: ИКОНОМИКА
02 Май 2020 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Производството на петрол на ОПЕК достига 30-годишен връх през април Петролът се насочва към първи седмичен ръст на цените от месец насам

/КРОСС/ Производството на суров петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол отчита 30-годишен връх през април, след като най-големите ѝ членки започнаха война за доминация на глобалния пазар, засегнат от коронавирусната криза, съобщава Bloomberg.

Саудитска Арабия е увеличила производството си до рекордните 11 милиона барела на ден, след като беше въвлечена в ценова война с Русия, сочи изследване на Bloomberg.

Въпреки постигнатото споразумение в средата на април за намаляване на огромните количества петрол, които заляха пазара, Рияд е продължил да поддържа високи нива на производството през по-голямата част от месеца на фона на безпрецедентния спад при търсенето.

Производството на страните от ОПЕК се увеличава с 1.73 милиона барела на ден през април - най-голямото месечно увеличение от септември 1990 г. насам.

Организацията е изпомпвала 30.36 милиона барела дневено през април - почти четири пъти над средното количество, необходимо през месеца, показват данни на Международната агенция по енергетика. В същия месец глобалното търсене на петрол се свива с почти 30 милиона барела на ден на фона на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, които замразиха по-голямата част от икономическата активност.

Първи ръст

Междувременно петролът се насочва към първи седмичен ръст на цените от месец насам. 

Фючърсите върху петрола поскъпнаха на борсата в Ню Йорк следобяд, като цената на лекия суров петрол WTI се повиши до 20 долара за барел. Американските петролни компании обявиха големи съкращения, като Chevron посочи, че ще намали производството с 400 хиляди барела на ден, а Exxon Mobil също посочи, че ще свие броя на сондажните обекти в Пермския басейн със 75% до края на годината. Concho заяви, че вече е свила производството с около 4-5%.

В същото време ангажиментът на ОПЕК + да свие доставките с 9.7 милиона барела на ден вече влезе в сила. Алжирският министър на енергетиката Мохамед Аркаб призова членовете на картела да изпълнят повече от 100% от договорените съкращения на производството.