Проф. Ангел Димитров: Колегите от Скопие едностранно сложиха край на разговорите
Секция: Коментари
02 Май 2020 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ангел Димитров: Колегите от Скопие едностранно сложиха край на разговорите

/КРОСС/ Вече повече от 5 месеца минаха от последното заседание - то беше в София в края на ноември миналата година - на двустранната историческа комисия по историческите и образователните въпроси на България и Република Северна Македония.

Не е ясно кога ще е следващото заседание, но напоследък се забелязва активизиране на медийните изяви на съпредседателя на комисията от страна на Скопие - професор Драги Георгиев. Успоредно с активизирането на политическите изказвания за страната ни в контекста на предстоящите избори в съседната ни държава.

Професор Георгиев изненада с някои свои тези - като например, че българската страна не е права да твърди, че неговият екип едностранно е прекратил работата на комисията. Нещо, което още тогава ни съобщи в „Събота 150“ професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Днес проф. Димитров отново подчерта категорично, че разговорите в смесената комисия са прекратени едностранно и безусловно от страна на колегите от страна на Северна Македония.

„Желание от страна на колегите за някаква редовна връзка не съм забелязал“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Не са разгледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите колеги не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща“, подчерта проф. Димитров.

И допълни, че в предизборна обстановка България задължително застава в центъра на общественото внимание.

„Пречките за работата на съвместната комисия са няколко – една от тях е, че в основата това е нетърпимостта на нашите колеги към термина „обща история“, който е заложен в самия Договор за приятелство и добросъседство. По този начин те искат да ревизират самия договор, да го заменят със „споделена история“…Споделена история може да имаме само с днешната Република Северна Македония, но не и в исторически план“, отбеляза проф. Димитров.