Заведенията редят маси и дезинфекцират трескаво
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2020 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заведенията редят маси и дезинфекцират трескаво

/КРОСС/ Ресторанти и кафенета трескаво се готвят да посрещат клиенти след Гергьовден. Според заповедта на здравния министър те ще могат да работят с маси на открито, да има дистанция между масите, сервитьорите да са с маски, да се дезинфекцира след всяка група клиенти и още много условия. РЗИ и БАБХ ще трябва да следят за спазването на изискванията.

Из цяла София днес кипи пролетно почистване на външните пространства, летните градини и тераси. Част от заведенията в пешеходната част на столичния булевард „Витоша” вече са пригодили пространствата си по новите изисквания.

Много от собствениците обаче се оплакват от новите условия на работа. Най-голямото им недоволство е срещу изискването за разстояние не по-малко от 2,5 метра между отделните маси. Причината – това значително ще намали капацитетът им, а от там ще доведе и до големи загуби.

Освен в столицата, подготовката на заведенията тече из цялата страна. В Русе например се очаква да заработят около 70% от местата за хранене и пиене в крайдунавския град. В Пловдив първи ще отворят кафенетата, ресторантите ще се подготвят по-дълго.

В Сандански и Банско също заведенията се готвят да отворят, предаде БНР. Извършва се сериозна дезинфекция на санитарните части, помещенията за приготвяне на храна, мокрите барове, маси, столове, дори и сенниците. Повечето от собствениците признават, че тръгват към отварянето на заведенията предпазливо, на патерици . Не толкова заради ограниченията и спазването на мерките, колкото заради липсата на туристи. Разчитат местните жители да преодолеят страха от заразата и да размразят потребността от социални контакти.

Жителите на община Сандански се радват най-много на отварянето на плувните басейни - заради децата и в името на спорта. Местната власт обаче не е категорична, че ще остави в сила заповедта за отпадането на наемите и таксите на зеведенията, признава кметът Атанас Стоянов.