Африка полудя по "магически" билков чай срещу коронавирус
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Май 2020 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Африка полудя по "магически" билков чай срещу коронавирус

/КРОСС/ Чай, за който Мадагаскар твърди, че може да лекува COVID-19, бе разпратен до 15 държави в Субсахарска Африка.

Президентът Андри Раджоелина обяви, че напитката COVID-Organics (CVO), съдържаща местни билки, действа благотворно на коронавирусната инфекция, въпреки предупрежденията на Световната здравна организация, че няма доказателство за ефектите ѝ.

Установените случаи на коронавирус в Мадагаскар са 135, нито един от които не е смъртен, и Раджоелина настоява, че употребилите напитката подобряват състоянието си след 7 дни.

СЗО предупреждава, че малкото тестове на континента може да прикриват по-голям брой заразени. Раджоелина обаче упорито рекламира напитката като магическо решение - той се снима във "Фейсбук", докато я пие. В "Инстаграм" пък държавният глава заяви, че ще я предостави на всички приятелски настроени държави на африканския континент - от Демократична република Конго да Гвинея-Бисау. Напитката вече е поръчал и Сенегал.

Растение на острова, използвано за лечение на малария, е съставка на CVO и това е един от аргументите на създалия я мадагаскарски институт за приложни изследвания. Става дума за artemesia annua - китайски вид, внесен на острова преди половин век. Академията на науките на страната обаче се усъмни в ползата от напитката, рекламирана от президента.

Някои експерти защитиха островната държава на 400 км югоизточно от африканския континент с думите, че ако потенциалният лек бе американски или европейски, нямаше да има толкова съмнения в качеството му. Други обърнаха внимание, че не са правени достатъчно тестове за ползата от CVO. Потребител на "Фейсбук" отбелязва под новината в кенийски сайт, че чаят вероятно е "по-малко опасен от западната ваксина".

Според "Африканюз", канала за африкански новини на "Евронз", президентите на няколко държави са поздравили Раджоелина и очакват или са получили самолети с бутилки от "магическия" лек. Мадагаскар междувременно ще изгради специален завод, за да подсили продукцията, и ще обмисли експериментални форми на употреба като инжектиране на напитката.

Анадолската агенция пък отбелязва, че някои жители на страната бързат да се запасят с напитката, която в момента могат да си набавят свободно. В някои случаи обаче не е нужно да я търсят - дори войници обикалят от врата на врата, за да я дават на граждани.