ЕС ще успокои Западните Балкани, че не са забравени
Секция: СВЯТ
05 Май 2020 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС ще успокои Западните Балкани, че не са забравени

/КРОСС/ Докато коронавирусът затегна границите на Европа и изсушава ресурсите на Стария континент, Брюксел се опитва да увери западнобалканските си съседи, че не е забравил техните нужди и мечти за членство в общността, коментира днес АФП.

Срещата между ЕС и шестте устремени към членство страни от региона трябваше да започне утре в Загреб.

Но дискусиите ще бъдат виртуални заради коронавирусната пандемия, която отне за месеци над четвърт милиард животи в глобален мащаб и удари особено силно Европа.

С по-малко от 500 смъртни случая от Covid-19 Западните Балкани засега избягват опустошението в най-тежко засегнатите европейски страни.

Но слабите икономики в бедния регион се готвят за болезнен икономически спад и се чудят как бъдещето им влиза в полезрението на ЕС, който е зает със собственото си оцеляване.

От надяващите се на членство Черна гора и Сърбия са в най-напреднал етап от преговори, като най-ранна дата за това е около 2025 г.

Зад тях са Северна Македония и Албания, които след месеци на отлагане, получиха през март зелена светлина за началото на преговори.

Ана опашката са Косово и Босна и Херцеговина, които все още нямат статут на страни кандидатки.

След като бе изправен пред критики към първоначално бавните си стъпки в подкрепа на Балканите в настоящата криза, Брюксел се опитва да увери в подкрепата си страните.

Кампанията идва, след като Китай си спечели аплодисменти за пратки от маски и друго оборудване в региона, в който инвестира влияние от години.

Оттогава еврочиновници подчертават вече направените значителни инвестиции в здравеопазването на Балканите през последните две десетилетия плюс скорошните финансови инжекции в помощ на борбата с коронавируса.

А преди утрешния форум Брюксел обяви допълнителни 3,3 млрд. евро за Балканите и борбата им с Covid-19.

„Имаме специална отговорност да подкрепим в тази пандемия нашите партньори от Западните Балкани, тъй като тяхното бъдеще е в ЕС“, заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.