Петър Витанов: Към единни критерии за синхронизиране на европейските здравните системи
Секция: ПОЛИТИКА
05 Май 2020 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Витанов: Към единни критерии за синхронизиране на европейските здравните системи

/КРОСС/ „Здравната криза все още не е отминала, но това, което тя ни показа е, че европейските здравни системи са различни. Първо трябва да се насочим към тяхното координиране и синхронизиране, към създаване на единни критерии. Тези критерии биха могли да бъдат брой болнични и интензивни легла на глава от населението за всяка страна-членка, минимално възнаграждение на здравните работници, брой здравни работници, процент от БВП, който се дава за здравеопазване, универсални стандарти в скрининга.“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „Софийска трибуна“ по радио Фокус.

„Необходимо е по-добро взаимодействие на здравните системи, така че да не се окажат неподготвени за евентуална следваща вълна на вируса или друг тип здравна криза. Защото видяхме, че определено страните-членки не бяха подготвени за настоящата ситуация. Положителното е, че през последните седмици наблюдаваме проява на сериозна европейска солидарност, която се изразява и при вземането на единни решения.“, подчерта евродепутатът.

По отношение на България, той изрази надежда, че поне първият, най-тежък етап на пандемията е на път да приключи. Според него, страните от Източна Европа в голяма степен са успели да се погрижат за за здравето на гражданите си. „Оттук насетне, трябва да се предприемат адекватни действия, така че икономиката ни да излезе от колапса, в който се намира.“, допълни Витанов.