Чадърите ще са безплатни, но не на всички плажове
Секция: Туризъм
06 Май 2020 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чадърите ще са безплатни, но не на всички плажове

/КРОСС/ Подходът тря.бва да бъде индивидуален, някъде ще са намалени на символични цени, каза министър Николина Ангелкова

На някои от плажовете чадърите ще са безплатни, а на други – намалени на символични цени. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Всеки плаж е различен и подходът трябва да е индивидуален. Това ще се договоря в анекс към договорите. Наемателите и концесионерите трябва да изразят своята позиция“, добави тя.

„Благодаря на премиера и на коалиционните партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за подкрепата за сектора! Ние сме в диалог още в началото на кризата. Работим, за да намерим баланса. Предложих възможността, ако бъдат намалени концесионните възнаграждения, цените за плажни принадлежности да са нула“, заяви Ангелкова. 

Тя призна, че е изправена пред големи трудности, но пък сподели, че и са много предизвикателства. Никой в туризма обаче не очаква печалба, добави министърът.

Тя обяви, че се мисли в посока за ваучери за българи за почивка на нашето Черноморие, но все още няма яснота за кои групи ще са и в какъв размер.

Ангелкова се надява туристически сезон да стартира успешно в началото на юли. Възможно е тогава и да се радваме на чуждестранни туристи. 

След като водещият Антон Хекимян пита кой ще компенсира общините, ако не бъдат платени концесионните такси и бъдат спестени, за да има безплатни чадъри и шезлонги, тя изтъкна, че е получила подкрепа от всички кметове на морски градове.

„И кметът на Бургас Димитър Николов, и на Поморие – Иван Алексиев, и на Варна - Иван Портних ни подкрепят в тази трудна ситуация. Морските ни общини разчитат на летния туризъм и това е една временна, много трудна мярка, но смятам, че ще е работеща. Може да се намали капацитета до 50% както на заведенията, така и на плажовете“, заяви министърът. 

„Изготвихме препоръки както за хотелите по отношение на рецепцията, зоните за спорт, за отдих и спа центровете, така и за ресторантите, за техническата поддръжка, за поведението на служителите, на туристите и за реакция при съмнение за заразен с коронавирус. Съгласувахме ги с Министерството на здравеопазването. Дала съм срок до края на седмицата да се обсъдят и с хората в бранша. Вчера получихме сериозна подкрепа“, добави тя.