Евакуираха пернишки квартал заради скъсаната дига на шламохранилището на ТЕЦ Република
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Май 2020 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евакуираха пернишки квартал заради скъсаната дига на шламохранилището на ТЕЦ Република

/КРОСС/ Пернишки квартал беше евакуиран, след като се скъса дига на шламохранилище с пепел от ТЕЦ "Република".

Министрите Емил Караниколов, Емил Димитров и Младен Маринов пристигнаха на мястото на инцидента в пернишкия в кв. "Калкас". На място е и директорът на ГД „ПБЗН" Николай Николов.

Министърът на вътрешните работи заяви, че няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Кметът на града съобщи, че пукнатината на съоръжението вече е запушена.

„Предприемаме действия за запушване на пробива, който е на хвостохранилището, част от дигата се е разрушила, изтича вода. Към този момент няма опасност за населението. Въпреки това са предприети действия за частична евакуация, ако водата потече надолу.

Надяваме се тук с бързи темпове да запушим пробива и да продължим с укрепването на дигата. Всички са тук на място - и министърът на икономиката, и министърът на околната среда и водите.

Очакваме да започне и проверка от националното следствие, докладвано е на главния прокурор, той разпореди проверка. Но най важното е да запушим пробива, за да не изтича надолу повече вода".

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че Районна прокуратура - Перник започва разследване по случая. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура - София.

Районът е отцепен още на кръстовището в кв. "Хумни дол" и полицията е блокирала достъпа до самото шламохранилище. По информация на кмета на „Калкас" Надка Павлова са евакуирани три къщи в ниската част на квартала.

Под вода е стадионът в населеното място. Ограничено е движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол", съобщиха от ОДМВР. Колите се отбиват през центъра на Перник. Работата по укрепване на дигата продължава.

Инцидентът е станал тази сутрин. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Районът е отцепен. Хората са предупредени. Засега няма пострадали къщи. На място има много техника. Карат се камъни, за да се запуши дигата.

В предаването "12+3" кметът на Перник заяви, че вече е запушена пукнатината в дигата.

"Спряха теча на вода към града. Изтече огромно количество вода. Сега тя се събира в друго по-малко шламохранилище", уточни той.

По думите на Владимиров това шламохранилище е трябвало много отдавна да не бъде използвано.

"От Топлофикация Перник трябва да търсим отговор защо не е започнала рекултивация на шламохранилището назад във времето".

По думите на Владимиров в момента се вземат проби от река Струма, за да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.