Михаил Балабанов: Ще бъдат засегнати всички спортове, най-вече колективните
Секция: Интервюта
07 Май 2020 18:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михаил Балабанов: Ще бъдат засегнати всички спортове, най-вече колективните

/КРОСС/ Михаил Балабанов е бивш заместник- председател на Държавната агенция за младежта и спорта, бивш председател на БСМ (Българска социалистическа младеж), в момента е ръководител на структури в сферата на анализите, проучванията и консултациите.

Г-н Балабанов, как се отрази социалната изолация заради пандемията върху спорта и младежките активности?

Крайно негативно, разбира се, тъй като и спорта, и младежките активности са свързани със събиране на хора и мобилност. Ясно е, че в ситуация на пандемия точно тези дейности са най-силно ограничени. Като казвам спорта имам предвид както спорта за всички, т. нар преди време масов спорт, така и професионалният спорт.

Адекватна ли е политиката от страна на държавата в по тези две теми?

Моята оценка е, че в последните години ролята на държавата се свежда до регистратор на съществуващи отношения и разпределител на ресурси по особени принципи. Липсва визионерството и методическата подкрепа, които са още по-необходими в кризата. Националната стратегия за младежта е с хоризонт тази година и не съм чул нищо за следващата, която да адресира и сегашните предизвикателства. Бяха закрити младежки програми, които осигуряваха младежки пространства и зони, за сметка на новосъздадени такива, които са кампанийни. Аз лично съм убеден, че можеше да има по-добра организация планините, парковете и някои от спортните бази да се ползват за спортуване на гражданите и особено атлетите.

Повече от 2 месеца обездвижване не се отразяват добре на никого, да не говорим за професионални спортисти. В много от другите държави вече са налични много ясни пътни карти със стъпки седмица по седмица за възстановяване на спортните дейности. Дори в най-засегнататите като САЩ, Испания и Италия. Тук се чува например за стартиране на футболното първенство около 5-и юни, но на сутрешния брифинг не личеше щаба да разполага с подобна информация. От два дена са разрешени индивидуалните спортни занимания на открито и посещенията на плувни комплекси и басейни.

Кои ще са най-засегнатите видове спорт и спортни програми?

Засегнати са и ще бъдат всички видове спорт, но сред най-ощетените, ще бъдат безспорно колективните спортове, които са най-популярни и публиката е неизменен елемент в съществуването им. Тук визирам и тези които се провеждат на открито, и още повече тези които се провеждат на закрито-футбол, баскетбол, волейбол, хокей, формула 1.

Да вземем за пример някои от тях. Първото футболно първенство, което ще възобнови програмата си е Бундеслигата, в средата на този месец. Бяха проведени над 1700 теста в двете лиги и установени 10 случая на коронавирус. През юни се очакват да стартират и двубоите в Ла лига, Серия А в Италия, най-вероятно и нашето първенство. Във Великобритания се коментира срещите да се провеждат на неутрални терени, извън големите градове. Разбира се, ще се играе пред празни трибуни и ще се премине през прецизни протоколи за сигурност, като ще се започне с индивидуални тренировки, след това занимания в малки групи, накрая в рамките на целия отбор и състезателни мачове.

Във формула 1 се очаква сегашните 21 състезания да бъдат сведени до 14-15, които да се проведат на десетина писти- тоест ще има повече от едно състезание на някои от трасетата, а няколко трасета ще отпаднат от календара. В НБА три отбора започват тренировъчен процес, но други заради различни регулации в отделните градове няма да могат преди края на месеца и началото на следващия. Спортните програми като дейността в рамките на Еразъм са в изчакване, сроковете се удължават, като организациите имат опция и да се откажат от договорите си. Кандидатстването по националните спортни програми се осъществява наесен, така че предстои да видим каква организация ще бъде създадена.

Как се отразява кризата с коронсвируса на международните програми свързани с младежки бригади и др. студентки практики и проекти?

Отразява се негативно, но се работи активно да се минимизират отрицателните последици. Повечето значими европейски програми, като Еразъм + и Корпуса за солидарност прилагат максимална гъвкавост и се предприемат мерки като: удължаване на сроковете на проектите с до 12 месеца, запазване на статута и правата на участниците, онлайн форми на продължаване на обучението, там където е възможно.

На националните агенции по програмите са дадени форсмажорни права да утвърждават допълнителни разходи по проектите, свързани с коронавируса. Въпреки това 25 % от студентските обмени са отменени заради вируса, а над 37% от студентите са изпитали сериозни проблеми по време на дейностите, свързани с невъзможност да се приберат вкъщи, с настаняването и други проблеми.

източник: novapress.bg