Днес е Световният ден за борба с рака на яйчниците
Секция: Здраве
08 Май 2020 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Днес е Световният ден за борба с рака на яйчниците

/КРОСС/ Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда на този ден от 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената информираност относно заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в световен мащаб.
Ракът на яйчниците е шестият по честота карцином сред жените в Европа. Континентът е с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни.

В България всяка година се диагностицират около 800 жени, като около 421 от тях губят борбата със заболяването.

Причините за рака на яйчниците могат да са основно три вида: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в BRCA гените); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).
За ранното диагностициране на заболяването е необходимо да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост.