Близо 2,4 млн. лв. ще бъдат вложени в археологически проучвания на пътни обекти
Секция: Автомобили
08 Май 2020 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 2,4 млн. лв. ще бъдат вложени в археологически проучвания на пътни обекти

/КРОСС/ Близо 2,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в археологически проучвания по трасетата на пътни обекти, които в момента се изграждат. Агенция „Пътна инфраструктура" обяви по рамковото споразумение между АПИ и НАИМ-БАН три покани по ЗОП за извършване на археологически проучвания. Те са за археологически обекти на Софийския околовръстен път, в участъка от пътен възел „Цариградско шосе" до пътен възел „Младост", и на автомагистрала „Хемус". При изпълнението на големи пътни обекти АПИ е възложител както на дейностите по изграждане на отсечките, така и на археологическите проучвания.
По трасето на Софийския околовръстен път ще бъде проучен археологически обект при 36-ти км. Той е регистриран при археологическото наблюдение, извършвано при строително-монтажните работи на обекта. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна епоха. Прогнозната стойност на поръчката е 110 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение 30 дни.
На АМ „Хемус" ще бъдат направени спасителни археологически проучвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътна връзка с път I-4, край местността Боаза. С възлагането ще продължи проучването на единия обект, установен в края на 2019 г. Счита се, че той е от римския период, от средата на II-ри до средата на III-ти век, както и на втория обект регистриран като ранносредновековен металургичен център. Индикативната стойност на поръчката е 751 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение 60 дни.
Проучвания ще бъдат направени и на три археологически обекта по трасето на АМ „Хемус" на територията на област Шумен. Индикативната стойност е 1 505 000 лв. без ДДС, а срокът между 60 и 90 дни за отделните обекти. По тази поръчка продължава проучването на открити структури от Късната бронзова епоха и Халколита. Ще бъдат проучени и още два нови обекта - един от римската епоха III-IV в. след Хр. и втори от ранното средновековие IX- Х век.