Посланик Макаров: Историята е справедлив, но и жесток учител и не търпи подмяната на факти
Секция: Интервюта
09 Май 2020 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Макаров: Историята е справедлив, но и  жесток учител и не търпи подмяната на факти

/КРОСС/ Денят на победата е най-важният празник за всички руснаци, за повечето жители в страните от бившия СССР и разбира се за всички сънародници, живеещи в чужбина. Какво означава лично за вас Денят на победата, Анатолий Анатолиевич?

За мен, както вероятно и за всички граждани на страната ни, Денят на победата не е просто историческа дата и не просто годишнина. Аз принадлежа към поколението, което помни фронтоваците, когато бяха още млади, израснал съм с техните разкази за Великата Отечествена война.

На  всеки 9 май виждах сълзите в очите им и често чувах фразата, която те повтаряха  -„Само да няма повече  война“.  Затова за мен Денят на победата е голям и свещен празник. Нашата обща, но и много лична за всяко семейство победа. Това е денят, когато се прекланяме пред делото на нашите предци.

Денят, в който ясно осъзнаваме, колко важно е да съхраним и да предадем на бъдещите поколения спомена за героизма на съветските войници, спасили планетата от кафявата чума.

Великата Отечествена война засегна всяко съветско семейство. Как тя се отрази на вашето?


Всъщност у нас е трудно да се намери семейство, което да не е засегнато от тази ужасна война. Семейството ми не беше изключение. Едва 17-годишна майка ми отива като доброволка на фронта, по-късно тя завършва Военното училище за комуникации и е изпратена във Втора гвардейска армия. Тя участва в освобождаването на Кьонигсберг и Литва. Тя приключи войната с чин старши лейтенант и командир на радио взвод. Наградена е с орден Червена звезда и множество медали

Баща ми е служил в артилерията и участва във войната от първия ден. Участник е  в отбраната на Москва и в битката за Сталинград. Воюва в 4-ти украински фронт, участва в освобождението на Източна Европа. Като войнен от кариерата баща ми завърши войната с чин генерал-лейтенант и беше удостоен с множество държавни награди - ордени и медали.

Тази година посрещаме 75-тата годишнина от победата в карантина. Вече стана ясно, че поради пандемията няма да има шествие на „Безсмъртния полк“ на 9 май, а парадът на Победата беше отложен в Москва. Как протича подготовката за 75-годишнината в България при тези условия? Не е ли пречка карантината за честването на Деня на победата?

Разбира се, ние възнамеряваме да отбележим достойно Деня на победата в България, въпреки факта, че коронавирусната инфекция направи корекции в нашите идеи и ни принуди да се откажем от традиционните масови прояви.

В навечерието на празника в кулоарите на посолството ще покажем изложба, посветена на Деня на победата, подготвена въз основа на архивни снимки на ТАСС. На нашите мрежови канали ще бъдат публикувани адресите на ветераните, участвали в блокадите и на фронта, които са  постоянно пребиваващи в България, както и други материали по темата за Великата отечествена война. А на 9 май на нашата страница във Фейсбук ще бъде публикувано видео поздравление за Деня на победата.

Колко ветерани от войната живеят в България днес?


Към днешна дата на територията на България живеят 36 ветерани от Великата отечествена война - граждани на Руската федерация. 19 от тях живеят в консулския район на посолството, 13 - в Генералното консулство на Русия във Варна, 4 - в Генералното консулство на Русия в Русе.

Сред нашите ветерани има участници във военните  действия и работници на тихия фронт, и жители на обсаден Ленинград, и бивши малолетни затворници от фашистките концлагери

В нашата работа с ветераните  много ни помага председателят на организацията на ветераните от Втората световна война в България, жител на обсадения Ленинград - Игор Николаевич Завялов,
Също така, ветераните подпомагат дейността на Координационния съвет на организацията на руските съотечественици в България под ръководството на Марина Анатолиевна Дадикозян.

Как руското посолство ще поздрави ветераните тази година и при какви условия?


В контекста на пандемията COVID-19, която обхвана България и света, ние на първо място изхождаме от необходимостта да избягваме и най-малкия риск за здравето на нашите ветерани. В тази връзка преработихме плановете си за тържества, празнични концерти и други събития с тяхно участие.

Също така бяхме принудени да отложим представянето на юбилейните медали „75 години от победата във Великата отечествена война 1941-1945 г.“

Въпреки това съм сигурен, че всички наши планове за тържественото честване на 75-годишнината от Победата със сигурност ще бъдат реализирани, когато санитарно-епидемиологичната обстановка го позволи. Ще поздравим и ще прегърнем ветераните си. Ще изразим своята признателност и възхищение за подвига им.

Днес, възползвайки се от възможността, предоставена ми от вашата публикация, бих искал от сърце да поздравя нашите скъпи ветерани с Деня на победата. Пожелавам им здраве, топлина и повече радостни моменти в кръга на роднини и приятели. Благодаря ви, скъпи ветерани, за нашия мирен живот.

През последните години сме свидетели на опитите на някои страни да преразгледат резултатите от Втората световна война и дори да си припишат основната роля в разгрома на нацизма. Какви стъпки предприема днес Русия, за да запази историческата памет и историческата истина за приноса на съветския народ във Великата Отечествена война?

За страната ни споменът за Великата отечествена война 1941-1945 г. е свещен. Въпросът чий е основния, решаващ принос за Победата над Хитлер в Русия, въобще не се коментира. За всички нас е очевидно, че именно съветският войник спря нацизма и го унищожи. Както и на каква цена ни дойде тази Победа - платихме за нея с живота на 27 милиона съветски хора.

Желанието на редица държави да пренапишат историята на Втората световна война е много опасно нещо. Ние разбираме, че това се прави в момент на политическите условия с очакването за определени дивиденти. Въпреки това трябва да помним, че историята е справедлив, но понякога жесток учител, който не търпи подмяната на факти и понятия и може много тежко да накаже такова небрежно отношение към самите себе си.

За руското посолство в България поддържането на истината за войната, грижата за паметниците на съветските войници, грижата за нашите ветерани са един от приоритетите на работата. Ще продължим упорито и последователно да се съпротивляваме на всякакви опити за фалшифициране на историята за периода на Втората световна война и за омаловажаване на решаващата роля на Червената армия за освобождението на Европа от нацизма.

Анатолий Анатолиевич, как се празнува Денят на победата във вашето семейство?

Когато родителите ми бяха живи, те участваха в срещи на ветерани, които се провеждоха в Парка на културата до „Болшой театър”. Присъствах на тези събития, с голямо удоволсствие слушах спомени за войната, истории от битките и трудностите на военния живот. Оттогава Денят на победата за мен е много личен семеен празник.

Като посланик на Русия в България, всяка година на 9 май участвах в церемонии по полагане на венци и цветя пред паметниците на съветските войници в София и Пловдив и други възпоменателни събития. Приемах делегации на ветерани от Русия тук, организирах срещи с български ветерани и антифашисти. За съжаление, тази година традицията на широко и мащабно честване на Деня на победата в България бе нарушена от пандемията COVID-19.

Въпреки това никой и нищо не може да отнеме  от този празник. При всички положения ще поздравим семействата и приятелите си с годишнината от Победата. Нека си спомним онези герои, които не доживяха до днес и да пожелаем здраве и дълголетие на всички наши ветерани.