Електрическите скутери: Предпочитан транспорт по време на пандемия
Секция: Автомобили
09 Май 2020 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Електрическите скутери: Предпочитан транспорт по време на пандемия

/КРОСС/ Великобритания започва изследвания на пътния трафик и на това дали при определени условия работници и служители биха избрали електрически тротинетки като предпочитан транспорт, с който да пътуват до работа по време на пандемия. Притесненията на правителството са, че въпреки определените ползи, то този вид транспорт има и доста негативи.

Правителството се надява, че електронните устройства с батерии, най-разпространения модел от които може да измине около 30 километра с едно зареждане, и да развие около 25 км./ч., може да са сериозна алтернатива на обществения транспорт.

За целта правителството планира да инвестира над 250 милиона паунда в изграждането на велоалеи /на които е позволено ползването на елтротинетките в страната/, а плановете за мащабната инвестиция ще бъдат оповестени през следващата седмица от транспортния секретар Грант Шапс.

Използването на този вид алтернативен транспорт - електрическите скутери и тротинетки, както и въвеждането на различно работно време за различните служители, за да няма струпвания в офиса, може да поддържаикономическата заетост в час пик в страната, съобщава The Times.

Въпреки добрата идея за социално дистанциране чрез тротинетките, правителството продължава да има сериозни опасения не само за здравето на пътуващите със скутери и тротинетки, но и за това на пешеходците. Според експерти дори приемането на стандарти за безопасност като задължителното носене на каска, светлоотразителна жилетка и ограничение на скоростта на движение, може да не е достатъчно.

През лятото на миналата година при инцидент с електрическа тротинетка почина известната телевизионна водеща и инфлуенсърка в YouTube Емили Хартридж. 35-годишната жена се сблъска с камион в Южен Лондон.

Само за миналата година в Лондон са регистрирани 31 инцидента със е-скутери, като те изобщо не са повлияли на популярността на превозните средства. Търговците на дребно отчитат 50% нарастване на продажбите на този вид превозни средства през последните 12 месеца.

В повечето европейски столици има и услуги за споделено каране на тротинетки, - в Париж например услугата има над 20 000 електронни скутери за лесно наемане. Този вид услуга, обаче, е пред закриване заради стотиците съдебни дела, които се водят от жертви на произшествия с участието на е-тротинетки. На дневен ред е и въпросът как тротинетките ще бъдат поддържани и дезинфекцирани след всеки потребител.

Във Великобритания нарушителите на правилата за каране на тротинетка биват наказвани с 300 паунда глоба