Заразени българи в огнище на Covid-19 в германски месокомбинат
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2020 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заразени българи в огнище на Covid-19 в германски месокомбинат

/КРОСС/ Броят на служителите на комбинат за пакетиране на месо в западния германски град Косфелд, дали положителна проба за новия коронавирус, достигна 180, съобщи днес представител на местните власти, цитиран от ДПА. Повечето от засегнатите работници са от Румъния и България. Те живеят във временни квартири близо до комбината.

По думите му всички 1200 работещи в предприятието се търсят, за да бъдат тествани. Вече са взети 900 проби.

Комбинатът, който се намира близо до границата с Нидерландия, беше затворен по нареждане на здравния министър на федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия заради огнището на вируса сред работниците. Към вчерашния ден 13 от инфектираните са били хоспитализирани.

В четвъртък броят на случаите в предприятието беше 129.

В друг комбинат за месопакетиране в същата германска федерална провинция, в град Ор-Еркеншвик, притежаван от същата компания, също има огнище. 33 от общо 1250 работници са дали положителна проба.

Областните власти разпоредиха всички работeщи в кланици да бъдат тествани.

В северната провинция Шлезвиг-Холщайн здравните власти също наредиха всички работещи в кланици да бъдат тествани, след като 109 човека от сектора в град Бад Брамщет дадоха положителна проба.

"Има още доста какво да се желае, за да бъде намален рискът за безопасността и здравето на персонала в кланиците", каза Аня Пил, член на управителния съвет на синдиката ДГБ.

Германия, където има доста потвърдени случаи на заразяване с коронавирус, но сравнително малък брой починали, постепенно започва да разхлабва въведените в средата на март ограничения за овладяване на епидемията, отбелязва ДПА.