13 души, сред които 5 деца са заразени с коронавирус в община Сатовча
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2020 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
13 души, сред които 5 деца са заразени с коронавирус в община Сатовча

/КРОСС/ Увеличава се броят на заразените с коронавирус в страната. Броят им вече надхвърли 1950. Установено е и още едно огнище на COVID-19 - в община Сатовча. Досега там 13 души са дали положителни тестове, сред тях - 5 деца.

За момента село Осина няма да бъде карантинирано, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Причината е, че заразата се разпространява само между две семейства, които живеят на една и съща улица в три къщи, които са контактували помежду си. За момента се смята, че заразата е тръгнала от жена, която е лекувана с онкологично заболяване в столичната болница "Свети Иван Рилски". След като жената е била изписана и се е върнала в селото, е заразила своите близки. За съжаление тя е починала, а всички контактни на нея лица са издирени и са поставени под карантина. Всички те са в добро състояние. Сред заразените има и 5 деца, а четирима от контактувалите с жената са настанени в момента в болницата в Гоце Делчев, но са в добро състояние имат симптоматика на COVID-19.

Д-р Калоян Калоянов - директор на РЗИ-Благоевград: Връчени са указания за усилена дезинфекция в селото. за осигуряване на защитни средства в обектите с обществено полезно значение - магазини, обществени сгради. Влиза се задължително с маска. Наблюдават се усилено, проверяват се от опганите на МВР стриктно, хората са предупредени - дисциплинирани са, ще спазват карантината. Консултирахме се с Националния оперативен щаб, засега ще изчакаме да видим как вървят нещата. Ако се увеличи броят, може да се стигне и до затваряне на селото под карантина.

Другите две положителни проби за последното денонощие в област Благоевград са на жена от Благоевград и на мъж на 78 години, който е настанен в дома за възрастни хора в Благоевград. Вчера е станало ясно, че мъжът е с положителна проба и е бил направен опит той да бъде хоспитализиран. Мъжът няма симптоматика, затова е останал в дома, където в момента е изолиран. Там тече проверка на РЗИ и изследване и на персонала, и на хората, които ползват социалната услуга. Общо те са 120.

Румен Томов - кмет на Благоевград: Тази зараза е дошла отвън. Какви са начините, за да се зарази - възможно е да е от персонала. Част от него все още се изследва, досега всички са с отрицателни показатели. Очакваме другите резултати. Ако са малко, ще направим организация да бъдат в старческия дом, ако не дай си боже, са много, в понеделник ще обмислим няколко варианта: тези хора да бъдат настанени в други сгради, които са общинска собственост.

Тази сутрин е извършена пълна дезинфекция на дома и на площите около него.