Бизнесът предлага само държавата да плаща на неработещите
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2020 17:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът предлага само държавата да плаща на неработещите

Бизнесът отново предлага схема 60/0
/КРОСС/ Асоциацията на индустриалния капитал е внесла в правната комисия на парламента становище, с което предлага мярката за запазване на работни места, известна като 60/40, да се трансформира 60/0. Това означава държавата да поема 60% от заплатите и осигуровките на работника, излязъл в неплатен отпуск заради кризата с коронавируса, а работодателят да н ему дължи нищо. Същевременно се предлага 60.процентният дял на държавата да се увеличи.


"Никъде по света, освен в България, не се дължи 100% компенсация в такива случаи. Заплащането на равни възнаграждения на неработещи и работещи е нонсенс, несправедливо е спрямо работещите и е невъзможно да се осъществи в повечето случаи", пише асоциацията и се мотивира с факта, че три дни преди края на извънредното положение са усвоени едва 1.22% от предвидените за целта 1 млрд. лв.

По данни на асоциацията плащането от държавата в размер на 60% е силно занижено спрямо Австрия (90%, 85%, 80%), Великобритания (80%), Швейцария (80%), Словения (80%), Дания (75%), Латвия (75%), Канада (75%), Кипър (70%), Румъния (75%).