Местата, където лесно може да се заразите с коронавирус
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Май 2020 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местата, където лесно може да се заразите с коронавирус

/КРОСС/ Асансьорът

Проучвания сочат, че коронавирусът може да оцелее не само върху метални повърхности, но и във въздуха в продължение на няколко часа. Затова се препоръчва да продължите да носите маски докато се возите в асансьора и да миете ръцете си, след като слезете от него.

На касата в магазините

По информация на CNN, касата на магазините съдържа най-много микроби, тъй като на лентата до нея потребителите си слагат продуктите и извършват плащането, често с книжни банкноти.

Градски транспорт

Използването на градски транспорт, особено в най-натоварените часове, крие огромна опасност от заразяване, тъй като тогава спазването на дистанция е практически невъзможно. Затова носете маска, дезинфекцирайте ръцете си и се опитвайте да не пипате лицето си.

Тоалетни на обществени места

Всеизвестен факт е, че тези места крият много бактерии. Сред най-ранните симптоми на коронавирус са стомашно-чревните оплаквания, затова, ако посещавате публични тоалетни, никога не сядайте върху тоалетните чинии, ако не са предварителни дезинфекцирани, винаги измивайте ръцете си след това, и самите вие спазвайте хигиена, като внимавате да не цапате и да не оставяте боклуци.

Болници

Медици от цял свят съветват да не посещавате болнични заведения, освен ако не е наложително, тъй като рискът да се разболеете там е голям.

Приятели/семейство

Едно от първите неща, които мнозина от нас ще направят, след като свърши карантината, е посещението на близките ни. Все пак, не забравяйте, че симптомите на COVID-19 може да са скрити за някои, но критични за други. Затова се уверете, че човекът, когото искате да видите, е напълно здрав и не е имал контакт със заразен. Вие също не излагайте близките си на риск, ако не се чувствате добре или знаете, че сте били в контакт със заразно болни.

Самолети

Макар и много авиолинии да преустановяват полетите си, не забравяйте, че преди вие да се качите в самолет, някой друг е стоял на вашето място. От друга страна, на вашият полет може да пътува някой заразен и макар той да не стои до вас, вие дишате един и същ въздух. Затова, ако не е наложително, избягвайте полетите със самолет.