На 11 май отбелязваме деня на Св. Св. Кирил и Методий
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Май 2020 07:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 11 май отбелязваме деня на Св. Св. Кирил и Методий

/КРОСС/ 11 май е ден за почит на светите братя Кирил и Методий. Празникът бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на този ден, когато Църквата почита двамата свети братя.

От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, вече се чества на един ден - само на 24 май. След 1969 г. се провежда разграничаване на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

На този ден, имен ден празнуват: Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий и техните производни.

В годините на засилен интерес към историческо ни минало и преоткриване на важни моменти свьрзани с периоди на вьзход на българската дьржава, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. След повече от един век - през 1980 год., това признание идва и от папа Иоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа.