Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза своя двоен празник
Секция: КУЛТУРА
11 Май 2020 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза своя двоен празник

/КРОСС/ На 11 май - денят на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, патронен празник на Библиотеката и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти, традиционно бяха поднесени цветя на паметника на светите братя.
Библиотеката беше домакин на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките". В своето обръщение към участниците доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, отбеляза, че настоящата ситуация е неочаквана и стресираща и е безпрецедентна в историята на библиотеките. „Самият факт, че на линия са 63-ма участници, е показателен, че интересът към темата е огромен. Трябваше да се пренастроим към различните условия на работа и в тези два месеца с общи усилия е постигнато не малко", подчерта доц. д-р Александрова.
Поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, народният представител и член на Комисията по култура и медии Емилия Милкова.
Заместник-директорът на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова сподели пред участниците във форума: „Днес, когато светът е обхванат от пандемията и хората са в изолация, библиотеките са изправени пред изключително голямо предизвикателство". Националната библиотека се адаптира с онлайн електронни услуги, виртуални изложби и нови онлайн рубрики.
В дистанционната среща с доклади и изказвания се включиха представители на регионалните и читалищни библиотеки и сродни институции от цялата страна. Те споделиха своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на услуги от разстояние за потребителите в карантинния период. Интересен акцент постави доц. Милена Добрева-Макферсон, чийто доклад разгледа отговора на библиотечния сектор в Катар на социалната изолация по време на пандемията от COVID-19. Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков", Варна, разказа за онлайн Маратона на четящите хора, а Силвия Найденова от Централната библиотека на БАН подчерта, че създаването на информационно и научно-културно пространство е най-важната задача на библиотеките.
В обобщение доц. д-р Александрова каза, че данните, предоставени от всички библиотеки, са впечатляващи и че това е само първата ни онлайн среща за обмяна на опит в предоставянето на библиотечно-информационни услуги в условията на пандемия.
От днес на сайта на Библиотеката е активна виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото", посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „Под игото", с  включени оригинални илюстрации, придружаващи първото цялостно издание на „Под игото" от 1894 г.