Ресторантьори и хотелиери с манифест за спасяване на туристическия бранш
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Май 2020 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ресторантьори и хотелиери с манифест за спасяване на туристическия бранш

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш. На срещата присъстваха и вицепремиера Томисав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

От бранша отново настояват за намаляване на ДДС-то с 5% от 1 юли до края на 2021 за храни от първа необходимост и сектор "Туризъм".

След този срок асоциациите на ресторантите и хотелите искат ставката да се фиксира на 9%.

По-късно на срещата на всички браншови организации стана ясно, че те продължават да настояват да отпадне рестрикцията да нямаш данъчни задължения за програмата 60/40.

Относно откриването на туристическия сезон у нас, от бранша се надяват скоро да има яснота дали ще може да идват чуждестранни туристи и при какви условия.

Атанас Димитров, зам.-председател на българската хотелиерска и рестораньорска асоциация: Нагласите по отношение на летния сезон са притеснителни, защото банките обявяват туризма за неперспективен отрасъл, имат затруднения с кредитирането. Ако вирусът утихне, разбира се, че ще има външни туристи.

Емил Коларов, председател на сдруженията за заведенията в България: Интересува ме какво ще се случи с тези колеги, които си отвориха градините, заредиха стока, назначиха си персоналите. Както ни затвориха от днеска за днеска, после така ни отвориха и сега като пак ни затворят и това ще бъде краят. Тоталният край ще бъде на целия бранш