НЗОК е дала над 700 000 лв. за лечение на болни от коронавирус
Секция: Здраве
11 Май 2020 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЗОК е дала над 700 000 лв. за лечение на болни от коронавирус

/КРОСС/ Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. Той посочи, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за коронавирус, определени от РЗИ:

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. Той посочи, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за коронавирус, определени от РЗИ:

„За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК". С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%. Салчев допълни: „Приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца... В разходите се движим в нормите, определени в Закона за бюджета". Никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората, смята професорът:

„Не можем да занулим заболяването. В течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква".