Николай Велчев, БСП: 9 май беше удобна възможност десните политическите проекти да захранят касите си за предстоящите
Секция: ПОЛИТИКА
12 Май 2020 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Велчев, БСП: 9 май беше удобна възможност десните политическите проекти да захранят касите си за предстоящите

/КРОСС/  Безпочвено е предложението за премахване на Паметника на съветския воин в София, има користни планове. Това каза за предаването „Софийска трибуна" по Радио „Фокус" Николай Велчев - общински съветник и председател на районната организация на БСП в Лозенец. Според него зад това предложение на кмета на район „Лозенец" се крие дребен политически интерес и има идеологическа подбуда. „Но нека да не забравяме, че историята е миналата действителност и тя ни учи да помним, да ползваме поуките от нея за настоящето и никога да не допускаме грешките й", обясни той.
В тази тежка ситуация на пандемия кметът начерта едни разделителни линии в район „Лозенец" между живущите, уточни Велчев. „Десните политическите проекти в България трябва да захранят своите каси за предстоящите парламентарни избори догодина. 9 май - една юбилейна дата във връзка с Деня на Победата и Деня на Европа беше една удобна възможност да мобилизират своят електорат, който е свързан много чувствително с темата „Русия" и така да извлекат политическия дивидент. Според мен, обаче, това няма да се получи, защото то е твърде елементарно за софиянци и за цялата общественост в България. На всички хора им става ясно каква е истинската подбуда за това нещо", отбеляза общинският съветник.
По думите му от морална гледна точка предложението за премахване на Паметника на съветския воин в София е съзнателен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм от страна на кмета на район „Лозенец", но по-важният аргумент е изплъзването на лъжата по отношение на историческите факти. „Това е похват на неолиберализма, популизма и национализма в глобален мащаб. Лъжата, която се ползва много лукаво от всички десни партии в България от началото на Прехода. Лъжата, че съветската армия и Съветския съюз са ни окупирали. В глобален аспект това е лъжата, свързана с Либия, Ирак, Сирия и много други", поясни Велчев.
Той изтъкна няколко аргументи в подкрепа на това, че България не е била окупирана от Съветския съюз. „За това свидетелства и нашата индустриализация и модернизация в периода 1944-1989 година. Тоест това е изграждането на нова България", добави председателят на районната организация на БСП в Лозенец, като уточни, че Паметникът на съветския воин е защитим като Европейско архитектурно наследство и е под охрана на държавата, той е публична общинска собственост.
Според общинският съветник не бива да се разпространяват никакви фалшиви аргументи, особено от позицията на български държавни органи, а точно обратното - с благодарност трябва да отдадем дължимото на освободителите.