65 нови случая на коронавирус у нас, вече са 2069
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2020 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
65 нови случая на коронавирус у нас, вече са 2069

/КРОСС/ За изминалото денонощие - до 8 часа тази сутрин, у нас са получени резултатите от общо 1387 PCR проби за коронавирус, като са констатирани 65 нови случая на инфекцията. 25 от тях са настанени в болница. Активните области са 12

Тези данни оповести на редовен брифинг секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция у нас доц. Димо Димов.

С коронавирус у нас случаите вече са 2069. Направени са общо 60 100 проби или 8576 на милион души население.

Към днешна дата 365 души са настанени за болнично лечение, а 51 от тях са в интензивни отделения

Разпределението:

"В София са 24, от които в Пета градска - 2, в Пирогов -1, в Инфекциозна болница - 1 и амбулаторни - 20; Благоевград - 8 нови случая; Видин - 6; Ямбол - 6; Плевен и Сливен - по 4; Пазарджик, Перник - 3; Пловдив - 2 нови случая; Разград - 3, Кюстендил и Русе - 1"

9 нови случаи на деца до 17 години:

"В София 6 нови случая, в Разград - 2 и Видин - 1"

"Към настоящия момент се запазва огнищният характер на разпространение на коронавирус на територията на страната с ясно проследими епидемиологични връзки. Това позволява своевременно откриване на контактните лица и тяхното изолиране в болнични или в домашни условия", допълни Димов.

7 нови случая на заразен медицински персонал 

"Трима лекари, три медицински сестри и един санитар", каза Димов.  В Пазарджик са 3 от случаите, в Плевен - 2, а в Пловдив и Сливен - по един, допълни той и предупреди:

"Облекчаването на мерките в обществено-икономическия живот не бива да бъде съпроводено с неглижиране или неизпълнение на хигиенните правила в лечебните заведения, тъй като намаляването на човешкия потенциал в лечебните заведения би имало негативно отражение в оказването на тяхната дейност, особено в структурите с интензивно лечение".

23 новоизлекувани:

"Пирогов" е подал 8, ВМА - 1, а РЗИ - София е констатирала 11 новоизлекувани от амбулаторните. В Сливен са двама, в Кюстендил - един".

Още трима починали:

"Обща бройка достигна 96. 

- Мъж на 43 години от Пазарджик с придружаващи заболявания - диабет и в последствие развитие на усложнения;

- Жена на 83 години в МБАЛ - Враца. Пациентката е от дома за стари хора в град Кула. Придружаващите ѝ заболявания са исхемичен инсулт, онкологично заболяване и язва на стомаха 

- Мъж на 80 години в "Пирогов" с артериална хипертония и предхождаща операция на туморно заболяване на пикочния мехур".

Средната възраст на починалите е 66 години и 8 месеца.

По света:

"Нови 85 315 констатирани случаи на коронавирусна инфекция. Смъртните случаи са в повече с 5320. САЩ и Русия са двете водещи страни - съответно с нови приблизително 23 000 за САЩ и 11 000 за Русия. От западноевропейските държави 3 отчитат над 1000 души за 24 часа - Великобритания, Италия и Испания. В повечето останали държави се наблюдават известни колебания през наблюдавания период от седмица. С особен интерес следим Южна Корея. Въпреки относително малкия брой на дневна база - в момента са констатирани 27 нови случая - властите предприеха отново рестриктивни мерки в опит за намаляване на тази дневна заболеваемост, след като бяха достигнати нива от 3 до 4 нови случая на ден". 

На Балканския полуостров:

Няма разместване в челната тройка. 1700 нови случая в Турция, 190 в Румъния и 67 в Сърбия. Република Северна Македония регистрира 10 нови случая, а Албания - 4.