Вирусолог: Слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор
Секция: Здраве
13 Май 2020 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вирусолог: Слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор

/КРОСС/ Познаваме коронавируса по-добре, но имаме още много да научим за него и то не малко. Вървим уверено към лечение, но самото конструиране на ваксина е да се докаже, че тя е безопасна и ефективна. С тези неща не бива да се прави компромис. Има технологично време, което отнема между 12 и 18 месеца. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ докторът по вирусология към БАН проф. Радостина Александрова.

Откакто е разчетен за първи път генома в началото на януари, до момента има над 11 000 изолирани отделни вируса. Тези знания помагат, както за опознаване на вируса, така и за намиране на онези мишени, които трябва да бъдат атакувани, както от ваксините, така и от лекарствата, допълни тя.

Факт е, че се появяват нови коронавируси и е ясно, че ще има други. Целта на науката е да се открият консервативните структури и атакувайки ги бихме могли да се защитим и при този, и при следващи подобни вируси.

Темата за имунитета срещу този вирус остава отворена и много се работи, каза още проф. Александрова.

Тя заяви, че се говори и по темата дали топлото и влажно време намалява вируса.

"Във всички случаи слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор, както и доброто настроение", каза вирусологът.

Всеизвестно е, че вирусът, който причини COVID-19, идва от вирус при прилепите, като е минал поне през един междинен гостоприемник.

По думите на проф. Александрова няма друг животински вид, който да може да съжителства с толкова много вируси, може би над 60, които причиняват заболявания при хората. Опасното е в това, че има повече от един вирус в един прилеп и между тях може да стане обмяна на генетична информация, което прави прилепите една своеобразна работилница, в която могат да се образуват нови вируси.