До 10 юни българските общини могат да кандидатстват за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2020 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 10 юни българските общини могат да кандидатстват за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво

Срокът за кандидатстване е удължен поради въведеното извънредно положение, свързано с разпространението на COVID-19

/КРОСС/ До 10 юни 2020 г. българските общини могат да кандидатстват за присъждане на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво в рамките на Петата процедура за присъждане на Европейския етикет.

Решението за удължаване на срока за кандидатстване е взето от Националната платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво поради въведеното извънредно положение, свързано с разпространението на COVID-19, усложнената обстановка на местно ниво и вменените допълнителни функции и отговорности на местните власти.

Петата процедура за присъждане на Европейския етикет, която се осъществява в партньорство между Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), стартира на 20 февруари т.г. и беше с обявен краен срок за кандидатстване 20 май 2020 г.

Инициативата за присъждане на Европейския етикет е в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа (СЕ), която включва 12 принципа за добро демократично управление, чието приемане и прилагане от общините гарантира ефективно и ефикасно планиране и управление на местни политики и мерки в полза на гражданите, различните социални групи и бизнеса.

Провеждането на Петата процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво, освен че позволява на местните власти да получат Европейски етикет за иновации и добро управление, дава възможност и на гражданите да се възползват от доброто демократично местно управление посредством постоянно подобряване на качеството на местните публични услуги.

Подробна информация относно кандидатстването на общините, условията и реда за присъждане на Европейския етикет може да се намери на интернет страниците на МРРБ (https://www.mrrb.bg/bg/administrativno-teritorialno-ustrojstvo/dobro-demokratichno-upravlenie/etiket-za-inovacii-i-dobro-upravlenie-na-mestno-nivo/peta-procedura/),

на НСОРБ (http://www.namrb.org/evropejskiiat-etiket-za-inovacii-i-dobro-upravlenie-na-mestno-nivo-vazmoznost-za-utchastie)

и в Портал за децентрализация (http://self.government.bg/decentralization/?id=1020&cid=600085&ssid=15&sid=20 ).

За повече информация:
Радостина Цветанова
Стефан Атанасов
e-mail: ecoryssee@ecorys.com Facebook: @5ProcedureEUEtiket