„Софиямед“ вече прави експресен PCR тест с резултат за 1 час
Секция: Здраве
13 Май 2020 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 „Софиямед“ вече прави експресен PCR тест с резултат за 1 час

/КРОСС/ Лабораторията по вирусология на Университетски медицински комплекс „Софиямед", която е определена за потвърждаваща при изследване на пациенти с COVID-19, се сдоби с последно поколение апаратура за молекулярни изследвания. Новата платформа позволява провеждане на т. нар. ускорено изследване за наличие на коронавирусна РНК посредством RT-PCR метод и резултат за 1 час.

Апаратурата, която вече стартира работа се нарича „iPonatic" и е производство на водещата, световно известна китайска компания „Sansure Biotech".

Новата платформа ще бъде използвана както за по-бързо получаване на резултати при суспектни пациенти, които се приемат за лечение в болницата, така и за тестване на амбулаторни лица. Фирмата вносител изтъква, че водещата световна роля на „Sansure Biotech" се доказва и от дела им от цели 40% на китайският пазар в този сегмент. Редица лаборатории в Китай са снабдени именно с тази апаратура и благодарение на нея тестването за коронавируси на населението се извършва по много по-бърз начин.

При технологична и организационна натовареност резултатите от изследването с новата апаратура може да бъдат готови и до 2 часа.