СЕМ с висока оценка за отразяването по БНР на Covid-кризата
Секция: КУЛТУРА
13 Май 2020 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЕМ с висока оценка за отразяването по БНР на Covid-кризата

/КРОСС/ Съветът за електронни медии даде висока оценка на начина, по който БНР и специално програма "Хоризонт" отразява кризата около коронавируса.

Изводите от наблюдението са, че „традиционната журналистика победи сензацията, а обществените медии се реабилитираха като достоверен източник на информация".

Членовете на медийния регулатор подчертаха, че наред с официалната информация от институциите е представен и плурализъм на гледните точки при отразяването на темата с пандемията. Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията, нито на етичните правила.

СЕМ даде и висока оценка на Отчета за дейността и управлението на БНР за първите 3 месеца от мандата на новия генерален директор Андон Балтаков - от 27 януари до 30 април. Един от акцентите в този доклад са административните предизвикателства. Посочва се, че една от първите стъпки, които ръководството предприе след 27 януари, е ревизия по мащабни договори и задължения, които БНР е поело в края на 2019 година.

Даден е пример със сделка за над 300 000 лева за спешен ремонт на покрива на лентохранилище "Боровец", сключена в началото на зимния период. След направен вътрешен одит на сключения договор БНР сезира Софийската районна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за по-нататъшни действия.

В отчета се подчертава също, че са в ход и няколко проверки на „Вътрешен одит" на договори на дирекция "Техника" за милиони левове.

Ръководството на БНР очаква да продължат и проверки на Сметната палата. Паралелно вървят и проверки на „Вътрешен одит" на редица договори за по-малка стойност.

Глоба за член на УС на БНР

Съветът за електронни медии налага глоба от 2 000 лева на един от членовете на УС на БНР - Галя Тренчева. След извършена проверка с цел установяване на цялата фактическа обстановка, становището на медийния регулатор е, че е налице конфликт на интереси при гласуване на парични награди за свързано с Галя Тренчева лице. В такива случаи санкцията, която законът предвижда, е в размер от 1000 до 5000 лева. С 4 гласа "за" членовете на СЕМ решиха санкцията, която да наложат на г-жа Тренчева, да е в размер на 2000 лева. Единствено членът на медийния регулатор Розита Еленова поиска тази санкция да бъде в минималния размер от 1000 лева. Председателят на СЕМ Бетина Жотева каза, че решението на съвета ще бъде изпратено на Антикорупционната комисия и на прокуратурата.

Заседанието на СЕМ продължава.

Съветът ще разисква и по още един свой мониторингов доклад - за наблюдение на радио- и телевизионни програми във връзка с отразяването на катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.