Саламандър на 230 млн. години е намерен Киргизстан
Секция: Наука
13 Май 2020 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Саламандър на 230 млн. години е намерен Киргизстан

/КРОСС/ Германски учени установиха, че киргизстанска находка е най-старият известен фосил на саламандър в света, съобщи сайтът "Физ.орг".

Фосилът на Triassurus sixtelae е на 230 милиона години - приблизително с 90 милиона години по-стар от другите известни фосили на саламандри. Той намерен в Киргизстан преди шест години. Оттогава го изследват.

Учени от три германски природонаучни музея - в Щутгарт, замъка Бертолдсбург и замъка Лихтенберг, публикуваха описание на фосила и мястото му в историята в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". Досега те са установили, че 5-сантиметровият T. sixtelae е сходен на много съществуващи днес видове в няколко части на Азия.

Древният саламандър е живял и в плитчини, и на сушата.

Произходът на земноводните все още е загадка за специалистите заради различни фактори, главният от които е малкият им размер. Още не е известно дали те са се разклонили от четириногите. Фосилът има някои разлики с четириногите, които еволюционно го поставят над древните земноводни в групата Batrachia, включваща днес саламандрите и жабите.

Учените мислят, че T. sixtelae е мост между най-древните известни саламандри и съществуващите днес.