Сблъсъци пред парламента между протестиращи и полицаи
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2020 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Сблъсъци пред парламента между протестиращи и полицаи Протестът е за оставката на кабинета

/КРОСС/ Стотици се събраха на национален протест на партия "Възраждане" пред сградата на парламента с искане за оставката на цялото правителство. Стигна се до сблъсъци с полицаите и булевард "Цар Освободител" е блокиран. Има арестуван протестиращите, след като опита да влезе в зоната за сигурност, която се охранява от полицията.

Снимка: bTV

Според недоволните кабинетът е некомпетентен, а информацията, която се дава в условията на кризата е разнопосочна и объркваща.

След малко по-малко от час на скандирания и речи, включително думи за репресия към ръководството на политическа партия "Възраждане", събралите се на жълтите павета хора тръгнаха напред, към основния вход на Народното събрание. Стигна се до кратък сблъсък с полицейския кордон, който отстъпи по-близо до входа на парламента и там вече хората бяха спрени.

Последваха и призиви с мегафон към хората, явно от организаторите на протеста, да се спазва ред, че протестът е срещу депутатите, не бива да се пречи на минаващите по булеварда автомобили, но това не свали особено напрежението.

Лозунги, издигнати от тях, гласят:

"Не на задължителното ваксиниране и тотален контрол. Оставка на ББ и целия кабинет";

Снимка: bTV

"Карантина, режим, власт, пост, пари, спи робе - тулупе мри. Върви народе с маски срещу корона спрей и каски! Срещу диктаторски режим - докажи, че си непобедим!".

 Имаше и обръщение специално към полицаите - че се иска промяна, но не чрез създаване на излишно напрежение спрямо хората, които си вършат работата, каквито са полицаите. Към полицаите обаче беше отправено и напомняне - бъдете граждани, преди да сте служители на някое ведомство, защото ще дойде време и служителите от системата на МВР да се борят за своите права на служба. "Основно задължение на свободния човек е да проявява своята позиция. Свободата зависи от нас", завърши призивът.

В крайна сметка хората се поуспокоиха, но все още бул. "Цар Освободител" е изцяло блокиран, въпреки че разрешението на протестиращите е само за пространството пред парламента.

Според новите противоепидемиологични мерки, които важат от днес, провеждането на подобни организирани събития на групи над 10 души не са позволени.

Протестът е организиран от партия "Възраждане".

Снимка: bTV

"Вcички, кoитo cмятaт, чe нaшaтa държaвa ce упрaвлявa oт прecтъпeн, aнтибългaрcки, кoмунягa рeжим, кoйтo унищoжaвa държaвaтa ни и нaрoднocттa, излeзтe зaeднo c нac, кoитo нe ни e cтрaх oт рeжимa. Яcнo и кaтeгoричнo дa зaявим, чe иcкaмe дa живeeм дocтoeн живoт", призова вчера лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

В сряда прокуратурата започна проверка за изразходването на партийните субсидии на формацията.

Държавното обвинение се сезира по случая след разследване на Васил Иванов, излъчено в "Неделята на NOVA". То показа, че с държавните пари лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си е купил къща за 200 000 лева и кола за 40 000 лева.