Макрон: Още е твърде рано за победа
Секция: Интервюта
14 Май 2020 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Макрон: Още е твърде рано за победа

/КРОСС/ Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е още много рано да се „провъзгласи победа“ над коронавируса, но страната „върви в правилната посока“.

Френският лидер изрази оптимизъм по време на видеоконференция с префектите и представителите на регионалните власти и обяви, че нещата „като цяло вървят добре“.

В зависимост от развитието на епидемията, Франция ще може да премине към нова фаза на отслабване на ограниченията. Правителството прави непрекъснато оценка на ситуацията и „коригира“ мерките, „ако възникнат трудности“. Това включва мрачната перспектива за възстановяване на блокирането, ако има внезапно влошаване на кризата с коронавируса.

Както съобщава „Гардиън“, територията на Франция е оцветена в два цвята: червен, където вирусът все още циркулира и остават някои ограничения, на изток и в района на Париж, и зелен – там, където отсъства и повечето ограничения са премахнати.

Броят на пациентите с COVID-19, оставени на интензивна терапия, са намалели до по-малко от 2 500, което е най-ниската бройка от месец март насам. Смъртните случаи се увеличиха с 83 и общата им численост достигна 27 074.

Изданието припомня, че в понеделник Франция отмени строгите ограничения, което позволи някои магазини да отворят отново и част от учениците да се върнат в училище. Хората могат да излизат от домовете си без декларации, че това е необходимо.

Вчера беше отменена още една забрана, според която повече от 10 души не могат да се събират в частен дом, стига основното му предназначение да е за живеене.

Министерството на вътрешните работи призовава гражданите да бъдат внимателни и да спазват хигиенните норми.