Калоян Паргов: Само варварите рушат паметници – културни и исторически
Секция: ПОЛИТИКА
14 Май 2020 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Само варварите рушат паметници – културни и исторически

/КРОСС/ По предложение на председателят на групата на БСП СОС почете жертвите от Втората световна война

Само варварите рушат паметници – културни и исторически. Това заяви лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в декларация по повод предложението на кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов за премахване Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, преместването, незнайно къде, на тленните останки на загиналите бойци и командири от Съветската армия, преоформянето на "Моста на дружбата" и смяната на името на ул. "Граф Игнатиев".

Калоян Паргов предложи общинските съветници да почетат с минута мълчание жертвите от Втората световна война. Това предизвика бурен едночасов дебат по линията русофили - русофоби сред представителите на политическите групи в СОС. В крайна сметка предложението беше прието с 31 гласа "За", 1 "Против" и 7 „Въздържали се“.

В декларацията от името на групата на БСП Паргов посочи, че е цинично предложението на кмета на „Лозенец“ да се свързва с 9 май – датата, на която светът отбеляза 75 години от края на най-жестоката и кръвопролитна война в историята на човечеството. „Неоспорим исторически факт е, че победата над хитлерофашизма в Европа става възможна с първостепенната заслуга на Съветската армия“, каза той и припомни думите на Уинстън Чърчил, публикувани в Таймс на 9 май 1945 година: „Утре ние ще отдадем специална почит на уважение към нашите руски другари, чието умение на бойното поле се превърна в един от главните приноси за общата победа, ... на този ден западните народи с гордост ще изразят своята почит към непобедимия съюзник Русия, която жертвайки животи и претърпявайки материални разрушения пое върху себе си най-тежкото бреме от всички Обединени нации“.

Лидерът на столичните социалисти призова кмета на София и общинските съветници, които се чувстват културно и исторически свързани с Европа и изповядват европейските ценности, да дадат ясен и недвусмислен знак, че не приемат и отхвърлят категорично подобни прояви на аморалност, ксенофобия и екстремизъм, възкресяващ кафявата чума.

Калоян Паргов изтъкна, че зад подобни прояви стоят идеологически подбуди, създават напрежение и поставят разделителни линии между хората. Целта им е обслужването на дребни политически интереси, а не решаването на реални проблеми на гражданите.

Той припомни, че в Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация и съвместната Декларация на президентите е регламентирано, че двете страни се задължават да приемат необходимите мерки за съхраняване и осъществяване на необходимите грижи за намиращите се на териториите им ценности, свързани с историята и културата на двете страни, в това число и военните паметници, както и осигуряване на свободен достъп до тях.

„Подобно деяние ще бъде и грубо нарушение на международните норми, залегнали в Женевската конвенция, съгласно които всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна. И тези военни погребения и паметници са неприкосновени“, допълни председателят на групата на БСП в СОС.

Ето защо ние, общинските съветници от БСП, от свое име и от името на социалистите от „Лозенец“ и от цяла София, категорично се противопоставяме на предложението на Павлов Столична община да предприеме подобна поредица от абсурдни действия“, заяви Калоян Паргов и призовава кметът на София и Столичният общински съвет ясно да се разграничат.

Само варварите рушат паметници – културни и исторически“, категоричен бе лидерът на БСП – София.