КС образува дело за Закона за здравето, сезиран от президента Радев
Секция: ПОЛИТИКА
14 Май 2020 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КС образува дело за Закона за здравето, сезиран от президента Радев

/КРОСС/ Конституционният съд образува дело (№ 7/2020 г.) по искане на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето.

По-рано днес държавният глава Румен Радев сезира КС за нови текстове от Закона за здравето. Още вчера той обяви това си намерение, подписвайки указа за обнародване на промените в закона.

Президентът смята, че обявяването на безсрочна епидемична обстановка може да ограничи граждански права в България.

Радев оспорва начина, по който управляващите ще преценяват въвеждането на епидемична обстановка, както и възможността тя да бъде безсрочна.

Според него така се допускат ограничения на основни права - като правото на придвижване и труд, без да се посочва докога важат ограниченията, а преценката се прехвърля на правителството.

"Така законодателят абдикира от конституционната си отговорност, а депутатите недопустимо дават на изпълнителната власт повече правомощия, отколкото допуска основният закон", твърди президентът.

Противоречие с конституцията Румен Радев вижда и при разпоредбите, свързани с хипотезите, при които държавният главен здравен инспектор оценява епидемичния риск.

Според държавния глава законът допуска оценката да е формална, изводите да не следват експертно становище, а да бъдат сведени до предварителен списък от констатации, без да се държи сметка как се засяга животът и здравето на гражданите.

Преди няколко дни Румен Радев критикува мнозинството за неясните и противоречиви разпоредби: "Моят призив е наистина, когато се пишат такива важни закони, да се отчита, че има и Конституция".