Доц. Чобанов, БАН: По-безопасни са пейките в парковете, отколкото сервиране на кафе с ръкавици
Секция: Коментари
15 Май 2020 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Чобанов, БАН: По-безопасни са пейките в парковете, отколкото сервиране на кафе с ръкавици

/КРОСС/ „Вирусът ще оцелее по-малко върху кожата, отколкото върху ръкавиците, с които ви сервират кафе. Екипите, които работят на първа линия са оборудвани по един по-различен начин. Пейките не задържат вирус, но ръкавиците – да. Те имат прилепваща способност", заяви пред Нова ТВ доц. Андрей Чобанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

По думите му дезинфекцията от въздуха е безумно. Такове се прави в ромския квартал в Ямбол. „Това се прилага за комари и вредители. Вирусът живее вътре в нас, а не по покриви и полянки.“, коментира доц. Чобанов.

Ваксината коства много тежък труд.

„Трябва да се намери  това, което ще се отдели от вируса и ще може да се използва. Ако това се направи – то ще има прототип за ваксина за 3 месеца, но у нас имаме голям проблем – обществените поръчки. Заради тях се чакат реактиви и препарати по година. Прототипът се сглобява много бързо, но бавната част при ваксините – са тестовете. Вирусът доста бавно се разпространява и доста бавно се изчиства от организма, затова е нужно едно трайно решение.“, заяви доц. Чобанов.