Йордан Цонев не се притеснява за бюджет с диференцирано ДДС
Секция: ПОЛИТИКА
15 Май 2020 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордан Цонев не се притеснява за бюджет с диференцирано ДДС

/КРОСС/ "Хазната няма да се изпразни, тъй като такива ниски данъци са просто добавена стойност", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев във връзка с идеите за намаляване на ДДС-то.

Според него данък ДДС може да се промени към диференцирани ставки, където има нужда. Според него най-пострадалият бизнес е на ресторантите.

По думите му работа на политиците е да обяснят, защо свалят един данък, а качват друг. Цонев заяви, че след направен анализ на храните и лекарства се е достигнало до заключението, че пазарът на цените на лекарства е доста регулиран и ако на един тип лекарство бъде сменено ДДС-то, цените ще паднат.

Намаляването на ДДС-то на ресторантите и детските храни няма да нанесе кой знае каква щета, но ако общо ДДС-то се смъкне с 2% общо, поне два милиарда във фиска ще отидат надолу, подчерта Цонев.

На въпрос защо ГЕРБ са предпочели Цонев за председател на комисията, която ще следи харчовете в ковид кризата, а не социалист, депутатът от ДПС коментира, че социалистите много политизират всичко, някои факти могат да бъдат изкривени и по този начин може да се политизира работата на комисията. Той заяви, че БСП  понякога са кресливи опозиция с основание не ги прави единствената опозиция.

Във връзка със случая Божков, Цонев заяви, че ДПС няма да коментира, защото според него това отклонява акцента на проблемите в обществото.