Гърция подписва междуправителствени споразумения за туризъм, България в списъка
Секция: Туризъм
15 Май 2020 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция подписва междуправителствени споразумения за туризъм, България в списъка Организираните плажове ще бъдат отворени през уикенда

/КРОСС/ С междуправителствени споразумения Гърция ще се бори за намаляване на туристическите загуби. Вече е постигната договореност с Израел за седмичен полет от началото на юли или малко по-рано. Атина в момента води преговори с Русия, Германия, Австрия, Кипър, Дания, Норвегия, Чехия и Австралия, където пандемията е овладяна ефективно, както в Гърция.

Залага и на споразумения с балкански страни, като България, Румъния и Северна Македония, тъй като туристите предпочитат Халкидики за почивка всяка година и могат да стигнат до туристическите курорти в Северна Гърция по шосе.

Условията на Атина са PCR-тест 72 часа преди пристигане в страната, както и завръщащият се турист да не влиза в карантина в страната си при връщане. Ако има държави, които изискват тест и когато туристът напусне Гърция, тогава Гърция ще го обсъжда със съответната държава.

Целта е да се постигнат споразумения със страни, които се считат за „тежки портфейли“ в туризма. Затова споразумения се обсъждат и с Германия и Австрия. Германските туристи оставиха почти 3 милиарда евро през миналия сезон в Гърция.

В следващите дни правителството ще обяви, че на 8 или 15 юни ще се отворят обектите за сезонно настаняване, както и данъчни стимули, които да направят страната конкурентоспособна. Сред тях е намалението на ДДС за фериботни и самолетни билети от 24% на 13%, Освен това се обмисля премахването на таксата за настаняване на хотели.

Гръцкият туризъм обаче ще бъде засегнат и в круизния сектор. Само през миналата година 510 круизни кораба заминаха за Корфу.

Днес окончателно ще стане ясно при какви условия как туристите ще влизат в Гърция.

Припомняме, че организираните плажове ще бъдат отворени през уикенда, а от 25 май ще бъде разрешено свободно движение до всички острови.