Президентът: Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника
Секция: Интервюта
15 Май 2020 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника

/КРОСС/ "Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво наистина се случи около пандемията с коронавируса, какви са пораженията за икономиката и последствията за психиката на хората и как могат да разчитат на държавата оттук нататък", заяви президентът Румен Радев при откриването на дискусията „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“. Тя се състои под егидата на държавния глава с участието на изтъкнати експерти -  икономисти, социолози, юристи, синдикалисти и работодатели. Във форума участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Най-важният ресурс за справяне с която и да е криза е доверието в институциите, които я управляват, а едно управление се ползва с доверие, когато взима решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск или след пиар сметки", заяви Румен Радев.

По думите му, гражданите ще имат доверие във властта, когато публичните средства се харчат прозрачно и се отчита защо, къде и как се дават пари, както и когато решенията се взимат на базата на законите и конституцията, а не на определи хрумвания. 

Президентът посочи, че здравната криза, породена от епидемията, вече е предизвикала социално-икономически сътресения, а преодоляването им изисква задълбочен анализ на измеренията на кризата и на ефекта от прилаганите мерки.

"Липсата на адекватни мерки ни изправя пред по-голям проблем от този за възстановяване на прекъснати производства и услуги, този проблем е задълбочаването на бедността и неравенствата, по които сме европейски „шампиони“, заяви държавният глава.

Според президента, ако страната ни не преодолее тази тенденция, има риск от дълбок обществен разлом, деградация и растяща престъпност.

Необходимо е и предприеманите мерки от държавата в икономиката да се синхронизират с политиките на европейските ни партньори, тъй като България е с отворена икономика.

„Когато нашите мерки закъсняват или са неработещи, се срива и без това ниската ни конкурентоспособност, има риск от повишаване на безработицата и нов демографски срив“, посочи Румен Радев.

Президентът отбеляза, че още от началото на извънредното положение настоява за мерки, които за да са ефективни и адекватни, следва да са навременни, достъпни и безвъзмездни. „Ако някои от мерките не бъдат приложени навреме, губят смисъл. Те трябва да са достъпни и да стигат до тези, които имат най-голяма нужда от тях. Сега се отпускат огромни финансови ресурси, но стигат ли те до най-нуждаещите се“, попита държавният глава. Той допълни, че ако се предлагат кредити, а не помощ на засегнатите, държавата губи смисъла си като опора за гражданите в труден момент.

Президентът заяви, че в трудната ситуация нацията ни е показала, че може да се мобилизира и с общи усилия да се справи с предизвикателствата.

„Кризата изкара на преден план силата ни като общество и нашите добродетели, затова благодаря на всички наши сънародници, които не се поддадоха на паника и вместо страх, проявиха здрав разум, солидарност и отговорност към другите“, посочи Румен Радев.

Той допълни, че това е ценен капитал, който трябва да бъде развиван и който ни дава увереност не само че можем да преодолеем кризата, а и че нацията ни може да сложи край на негативизма и да заеме достойно място в европейското семейство.

Румен Радев изтъкна и необходимостта от стратегически дебат не само за възстановяването на България, а за по-амбициозната цел за социалното и икономическо възраждане на страната ни. Държавният глава посочи, че предстои да организира дебат именно по тази тема.