Столичната ул. "Съборна" става пешеходна
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2020 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столичната ул. "Съборна" става пешеходна

/КРОСС/ Ул. "Съборна" в центъра на София ще се превърне в пешеходна. Това обявиха на съвместна пресконференция независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София", главен архитект Здравко Здравков, зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев и кметът на район "Сердика" Трайчо Трайков.

Съвместният проект на "Спаси София" и Столичната община предвижда два участъка от ул. "Съборна" - между пл. "Св. Неделя" и ул. "Цар Калоян" и между ул. "Леге" и ул. "Княз Александър I", да станат напълно пешеходни. В междинния участък ще се запази автомобилното преминаване и ще се извърши реорганизация на паркирането и разширяване на тротоара.

На пресконференцията бяха показани визуализации на бъдещия изглед на улицата. Участниците обясниха, че са взети предвид нуждите на бизнеса и живущите и именно затова част от улицата ще остане отворена за автомобили.

Според Бонев е постигнат добър баланс на всички нужди. Той обаче е категоричен, че пешеходците трябва да имат най-голямо предимство, тъй като именно те са най-големият ползвател на пространството.

При преобразяването на ул. "Съборна"ще бъдат поставени кашпи със зеленина, пейки и кошчета. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението -подменено, а асфалтът - боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара.

Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека.