Текат проверки защо степите край Каварна са разорани отново
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2020 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Текат проверки защо степите край Каварна са разорани отново

/КРОСС/ През последния месец екоинспекцията на Варна отново провери сигнали за разораване на Понто-сарматски степи край село Видно, Каварна. Установени са общински имоти от 600 дка, в които заради оран защитеното от "Натура 2000" местообитание е увредено, като са унищожени ценни видове растения - ирис, пролетен и волжски горицвет, теснолист божур. За момента извършителите не са известни, но е сезирана прокуратурата, а наказанието е до три години затвор и до 10 хил. лева глоба.

В отговор на запитване от инициативата "Зелени закони" екоинспекцията е сезирала Държавен фонд "Земеделие" за проверка на ползването на общинските имоти, стопаните им в момента и получените за тях субсидии. Стопаните на имоти в защитените степи могат да получат субсидии за ползването им за паша на животни, но не и за земеделие с оран, напомня природозащитната инициатива в съобщение до медиите.

Увредените степи са в имоти на територията на европейската мрежа "Натура 2000" в защитена зона "Крайморска Добруджа", разясняват от "Зелени закони". Природното местообитание "Понто-сарматски степи" е защитено от мрежата. То представлява сухо тревно местообитание с видове растения, приспособени към плитки и каменисти карстови почви в съчетание със специфичния климат и релеф на Добруджа.

Теснолист божур в Понто-сарматски степи в Крайморска Добруджа.

На територията на Европейския съюз Понто-сарматски степи се срещат единствено в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски район. Поради високата си степен на застрашеност и уязвимост тези местообитания са защитени на територията на ЕС и за опазването му са обявени няколко защитени зони у нас и в Румъния. Европейската комисия стартира специална процедура срещу България във връзка с досегашното му унищожаване.

Съобщението на "Зелени закони" уточнява, че унищожаването на Понто-сарматските степи е криминално деяние по силата на Наказателния кодекс и се наказва с до три години затвор и глоба до 10 хил. лева. Наказанието отчита, че степните местообитания са много чувствителни към човешката дейност и лесно могат да бъдат унищожени при разораване или разкопаване. Възстановяването на първоначалния комплекс от видове е изключително труден и продължителен процес без гаранции за успех според природозащитниците.

Пилотни проекти за възстановяване на увредени степи се обсъждат от години, но за момента България все още не е възстановила увредените местообитания край Каварна, за които е в сила наказателно решение на Европейския съд от 2016 г. Скъпи и засега само дискутирани са и възможните инициативи за изкуствено възстановяване на увредени местообитания от дюни.
*Снимки: Живко Барзов, Зелени закони