Възстановяването от кризата - дълъг маратон, не спринт на късо разстояние
Секция: ИКОНОМИКА
15 Май 2020 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възстановяването от кризата - дълъг маратон, не спринт на късо разстояние

/КРОСС/ Глобалната икономика трябва да се подготви за дълъг маратон. Бързото икономическо възстановяване е спринт на късо разстояние и няма да помогне в дългосрочен план. Сред показателите за възстановяването ще са ниършорингът, управлението на риска и инфраструктурната свързаност, а у нас ключови са цялостната визия и бързото прилагане на мерките в подкрепа на бизнеса. Това мнение изрази Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Гъвкавите и цифровизирани бизнеси ще успеят да са на първа линия в следкризисното възстановяване", смята Георгиев.

"Стратегията е ключов eлемент в случая, но тя не е широко приложена в голяма част от националната икономика. Има мерки, но няма цялостна визия за след месец и година. Настоящият вакуум трябва да се използва в инвестиране на нови умения и знания".

"Прогнозираното от Международния валутен фонд синхронизирано икономическо забавяне бе ускорено от глобалната пандемия", отбеляза Георгиев.

"В случая бързината на мерките е важна", посочи гостът, като обясни, че реализирането на мярката "60 на 40" и подкрепата по програмата "Иновации и конкурентоспособност" са се забавили.

"Сега едва ли износът ще спомогне за възстановяването, както беше през 2008".

"У нас е важна платежоспособността на вътрешния пазар и въпросът как да се насърчи вътрешното потребление. Интересен е дебатът за диверсифицираната ДДС ставка. Единната ставка дава възможност за лесно и ефективно събиране на ДДС", подчерта Георгиев. Той обаче предупреди за риска от възникване на лобизъм.

"За да говорим за промяна на социалноосигурителния и данъчен модел, опираме до въпроса за доверието в институциите".