Почина представителят на Иран в ОПЕК
Секция: СВЯТ
16 Май 2020 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина представителят на Иран в ОПЕК

/КРОСС/ Почина представителят на Иран в ОПЕК (Организацията на страните-износителки на петрол) Хосейн Каземпур Ардебили. Той е починал от кръвоизлив в мозъка, съобщиха от министерството на нефта на Иран, цитирани от РИА Новости.

Каземпур Ардебили от 1980 до 1981 г. бе начело на министерството на търговията на Иран, а от 1990 до 1995 г. бе посланик на Иран в Япония. В последните седем години той е делегат на Иран в ОПЕК.

Припомняме, ОПЕК (от френски Organisation des pays exportateurs de pétrole, OPEP; на английски: Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC) е международна организация на държавите с най-голямо влияние на световния пазар на нефт. Нейната цел е контрол на цените на петрола чрез картелни споразумения.

ОПЕК е основана от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на международна конференция в Багдад, проведена от 10 до 14 септември 1960 година. По-късно към организацията се присъединяват и други държави и от май 2017 година тя има 14 члена. От 1965 година централната дирекция на ОПЕК се намира във Виена (Австрия).