Унищожаването на местообитанията на животните води до по-смъртоносни пандемии
Секция: Анализи
16 Май 2020 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унищожаването на местообитанията на животните води до по-смъртоносни пандемии В момента милиони животински и растителни видове са изправени пред изчезване

/КРОСС/ Изменението на климата е една от причините да има ръст на огнищата на болести в целия свят. Учени предупреждават, че със сегашните темпове, с които се влошава състоянието на околната среда и загубата биологичното разнообразие, ще доведат до по-смъртоносни пандемии от коронавируса.

Общият брой на епидемиите от болести се удвоява повече от всяко десетилетие след 80-те години на миналия век. На повече от две трети от болестите произходът им е от животните, а повечето от тях са предавани директно от дивата природа към хората.

Унищожаването на местообитанията, като обезлесяването и развитието на селското стопанство в дивата природа, принуждава дивите животни да са по-близо до хората, което допринася за разпространението на новите щамове да "процъфтяват", информира CNBC.

"Когато изсичате дърветата и премахвате гората, вие премахвате и естествения хабитат на някои видове. Но тези видове не просто изчезват. С вашата къща, която строите близо до дивата природа, вие привличате насекоми или прилепи, които лесно могат да си намерят убежище в нея", каза изследователят по инфекциозни болести от университета в Монпелие във Франция Роджър Фрутос.

Според учените пандемията от Ковид-19 е най-новият пример как разрушаването на местообитанията на дивата природа е свързано с разпространението на инфекциозни заболявания. Изследванията до този момент сочат, че Ковид-19 вероятно е дошъл от прилеп.

"Прилепите са по-малко склонни да предават вируси на хората, когато се намират в естествените си местообитания, но унищожаването на хабитата им е повишило контакта им с хора и следователно шансовете за предаване на вируси са по-големи. В момента процентът на вируси, предавани от прилеп, е най-висок", добави ученият.

Според някои изследователи има вероятност повече от 3000 щама на коронавируса да съществуват при прилепите, които могат да се предадат на хората.

"Когато изграждате дома си в гората, вие унищожавате местообитанията на дивата природа и хабитатът на животните става все по-малък", според епидемиолога от Калифорнилийски университет Тиера Смайли.

Едва 15% от горите в света, които са изключително важни за биоразнообразието, са непокътнати. Другите са унищожени заради дърводобив, пожари и разширяване на селското стопанство. В момента милиони животински и растителни видове са изправени пред изчезване заради унищожаване на местообитанията.

Южна Америка е една от най-застрашените зони от разпространение на инфекциозни заболявания заради унищожаването на тропическите гори на Амазонка, което ще доведе до пожари и разпространението на Ковид-19 в региона, според изследователите.

"Опазването на местообитанията за животните и опазването на нашия свят е жизнено важно. Това е важно за нашето здраве", добави Смайли.

Директорът на Института по човешки инфекции и имунитет към университета в Тексас в Галвестън - Скот Уивър, заяви, че обезлесяването ще увеличи риска от много други вируси, пренасяни от комари, в райони като Латинска Америка и Югоизточна Азия.

По-бедните държави ще страдат най-много от болести, причинени от изменението на климата, тъй като по-високите температури ще увеличат разпространението на вируси.

Например, западнонилската треска е болест, пренасяна от комари. Тя се размножава много по-бързо в по-горещия климат. Изследователите смятат, че глобалното затопляне позволява на вируса да се разпространи по-ефективно при дивите птици, които след това заразяват хората.