Най-нисък ръст на заразените с коронавируса от 1 май в Русия
Секция: Русия
16 Май 2020 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-нисък ръст на заразените с коронавируса от 1 май в Русия

/КРОСС/ Броят на регистрираните новозаразени от коронавируса в Русия се увеличи с 9200 за последното денонощие, което е най-ниският показател от 1 май насам. Вчера те бяха 10 598.

Така общият брой на регистрираните заразени в страната досега е 272 043, съобщи пред журналисти в Москва днес оперативният щаб по борба с новата инфекция, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Починали са още 119 души, с което общият брой на смъртните случаи достигна 2537, отбелязва БТА. Броят на жертвите обаче е най-висок на дневна база досега.

От данните на щаба следва, че ръстът на дневната заболеваемост се е понижил от 4,2 процента до 3,5 процента, което е най-ниското равнище от началото на епидемията.

Дневният ръст в Москва е бил 2,6 на сто срещу 3,6 предния ден. Броят на новозаразените в Москва е най-малък от 30 април насам.

Статистиката отчита, че в в 48 региона на Руската федерация броят на регистрираните заразени вече превишава 1000 души.

Съществено значение в руската статистика за епидемията играе т.нар. коефициент на разпространението на вируса, който се отчита по сложна методика и по региони. В Москва и Московска област днес той е спаднал още до съответно до 0,78 и 0,86 и вече дни наред е под 1, което е условие за първи етап от смекчаването на карантината. С днешната стойност на коефициента Москва вече отговаря на условието да се премине към втория етап от снемането на карантинните ограничения - отваряне на магазините за нехранителни стоки с площ до 800 кв. м и подновяването на работата на някои учебни заведения.

Днес под единицата е паднал и коефициентът в Нижегородска, Тулска и Свердловска области, в Дагестан и в Красноярския край.