Проф. Кантарджиев: Това, че някои скочиха срещу несъществуваща ваксина е смайващо
Секция: Здраве
17 Май 2020 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев: Това, че някои скочиха срещу несъществуваща ваксина е смайващо Анализът на Националния оперативен щаб

/КРОСС/ "В нашата страна не е затворено нито едно предприятие заради коронавируса конкретно в България. Икономиката ни страда много, защото тази на Западна Европа също е поставена в трудно положение. Мерките взети у нас бяха по отношение на ресторантите, големите търговски вериги и сладкарниците", заяви в студито на „Събуди се“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Относно самолетните полети той обясни, че именно тези места са развъдник за вируси. Това е причината да има изискване в кабината да влиза свеж въздух. „Опасното е, когато някой кашля и върху него духа климатичната инсталация. По този начин вирусът би се разпространил“, казва проф. Кантарджиев.

„Последните седмици се разбра, че вирусът остава и върху дрехите, като тяхната материя може да го задържи няколко часа. Когато някой пробва дрехата е нужно леко напръскване със спирт или дезинфектант, който няма да я повреди. Всеки магазин може да си позволи по една UV лампа, която да изполват за дезинфекция на тези дрехи в пробните“, обясни той.

„Когато излезе протоколът на най-сериозната медицинска институция в Атланта - Центърът за контрол и превенция на заболяванията, тогава се наложи хлорохина и азитромицина. Ние анализирахме всички тези данни заедно с МЗ. Тогава предложихме само утвърдените протоколи за хлорохина. В момент на световен дефицит нашата държава намери нужната субстанция. Имаме възможност да лекуваме българите с най-доброто и доказано средство против коронавируса“, заяви проф. Кантарджиев.

Той добави, че ваксина се прави бавно. Правят се опити върху животни, но процесът до прилагане при хората е дълъг.

„Важно е, че народът ни разбра. Това е най-важното. Да можеш да обедиш образованите и интелигентните бързо. Надявам се времето да е сухо и горещо, за да се чувства дискомфортно вирусът“, завърши проф. Кантарджиев.